SUD BIH

Slučaj "Memić": Tužioci tražili svjedočenje dr. Kemala Dizdarevića, kako bi se stekao potpuni uvid da Alisa Mutap nije imala amneziju

Tužilac Dubravko Čampara kazao je da, osim ranijih dokaza, za koje smatra da trebaju biti prihvaćeni, predlaže i reprodukovanje dokaza vještaka

Slučaj "Dženan Memić" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+15

16.5.2023

Nakon poništavanja prvostepene oslobađajuće presude u slučaju „Dženan Memić“ danas je u Sudu BiH održano pretpretresno ročište pred Apelacionim vijećem suda BiH kojim predsjedava Staniša Gluhajić.

Optuženi Zijad Mutap, Alisa Ramić (rođena Mutap), Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović terete se za organizirani kriminal, pomoć počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela i davanje lažnog iskaza.

Reprodukovanje dokaza i saslušanja

Prije samog suđenja sve strane su se izjasnile o dokazima koji bi se trebali iznositi u ovom postupku.

Tužilac Dubravko Čampara kazao je da, osim ranijih dokaza, za koje smatra da trebaju biti prihvaćeni, predlaže i reprodukovanje dokaza vještaka, koji su ranije izlagani. Riječ je o neuropsihijatru dr. Abdulahu Kučukaliću, vještaku sudske medicine Hamzi Žuji.

- Predložemo i da se sasluša dr. Kemal Dizdarević, ali tek nakon reprodukovanja dokaza Kučukalića i Žuje, kako bi se imao potpuni uvid u to da Alisa Ramić nije imala amenziju – pojasnio je tužilac Čampara.

Iako dr. Kemal Dizdarević radi u arapskim zemljama kao neurohirurg, tužilac Čampara je naglasio da on često dolazi u BiH i da neće biti nikakav problem da svjedoči u Sudu BiH, ukoliko se bude dao neki razuman rok da se on kontaktira. Upitan šta znači taj rok, on je rekao da je riječ o 15 dana.

Uposlenik SIPA-e Irhad Kos bi trebao biti saslušan na okolnosti eksperimenta koji je ranije izlagao, a kojim je dokazao da nagli nestanak struje ne bi trebao prouzrokovati brisanje snimaka.

Nina Kisić, koja zajedno s Goranom Dragovićem brani Zijada Mutapa i njegovu kćerku Alisu Ramić, kazala je da nema potrebe za reprodukovanjem dokaza i svjedočenjima.

Odbrana protiv prijedloga Tužilaštva

Nakon toga se osvrnula dodatno na saslušanje dr. Kemala Dizdarevića.

- Dizdarević je saslušan 2018. godine i tada nije dao niti jedan dokaz za navode iz optužnice, nego je govorio o svom radno-pravnom odnosu, odnosno zašto je dobio otkaz, što je irelevantno – kazala je Kisić.

Ermin Gačanović, advokat Hasana Dupovca, poručio je da prijedlozi Tužilaštva da se reprodukuju dokazi tri vještaka i da se sasluša dr. Kemal Dizdarević izlaze iz okvira zašto je poništena prvostepena presuda te je dodao da mu je dojam da se time želi odugovlačiti proces.

Kadrija Kolić, advokat Josipa Barića, bio je saglasan da prijedlozi Tužilaštva nemaju veze s ukidanjem prvostepene presude. Osim toga, Kadrija Kolić je kazao da se niti jedan dokaz ne odnosi na njegovog branjenika te da je mišljenja da se treba povući optužnica protiv Barića.

Osim toga, Kolić je istakao da Tužilaštvo nije preciziralo kada će saslušati Kemala Dizdarevića, da je cilj razvlačiti proces i izlagati stigmi optužene.

Advokat Edin Šećerbegović je samo kazao da je saglasan s izjavama prethodnika.

Nakon toga je sudija Staniša Gluhajić kazao da će Sud BiH donijeti odluku o ovim dokazima 29. maja u devet sati i naglasio da bi se ročišta mogla održavati u drugoj i četvrtoj sedmici juna te u prve tri sedmice jula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.