PORAST VODOSTAJA

Vanredno hidrološko stanje na području slivova Une i Sane

U jutarnjim satima zabilježene su nove maksimalne vrijednosti vodostaja na šest hidroloških stanica

Nadležne institucije da prate situaciju na terenu. Printscreen

N. Aj. / Fena

17.5.2023

Vanredno hidrološko stanje je na području slivova rijeka Une i Sane, kako je i prognozirano u Obavještenju o prognozi vanrednog hidrološkog stanja od 12. maja, saopćeno je iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

Nove padavine

U jutarnjim satima zabilježene su nove maksimalne vrijednosti vodostaja na šest hidroloških stanica: HS Klokot, HS Kralje, HS Kostela, HS Bosanska Krupa, HS Bosanska Otoka i HS Krušnica.

U saopćenju se navodi da su u toku dana prognozirane nove padavine na području Unsko-sanskog kantona, što će za posljedicu imati porast vodostaja na svim hidrološkim stanicama.

Na svim ostalim stanicama na vodnom području rijeke Save u FBiH uglavnom se bilježi opadanje vodostaja, osim na slivu Vrbasa. Ipak, prema rezultatima simulacija prognostičkih sistema, očekuje se stabilno hidrološko stanje.

Na neposrednom slivu rijeke Save u Odžačkoj i Srednjoj Posavini, bilježi se porast vodostaja na rijeci Savi, pa se krajem sedmice na ovom području očekuje proglašenje redovne odbrane od poplava.

- Sugerišemo nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučujemo pojačan oprez - navode iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

Upozoriti stanovništvo

Nadležne službe civilne zaštite treba da upozore stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno da prilaze obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje s uputama i smjernicama, na osnovu čega bi stanovništvo bilo u mogućnosti (prije eventualne pojave poplava) sprovesti mjere samozaštite u cilju smanjena i preduprijeđenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja poplava po njih i njihova materijalna dobra.

Informacije o aktuelnim izmjerenim vodostajima na svim hidrološkim stanicama na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH su dostupne na internet stranici Agencije za vodno područje rijeke Save.

Sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološko stanju se provode u skladu sa Federalnim operativnim planom odbrane od poplava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.