REJKJAVIK

Šest država Evrope nije potpisalo sporazum o registraciji ruskih ratnih zločina: Među njima i BiH

Pored BiH, sporazum nisu potpisali Azerbejdžan, Armenija, Mađarska, Srbija i Turska

Samit u Rejkjaviku. Printscreen

H. J. I.

18.5.2023

Šest država članica Vijeća Evrope, a među njima Bosna i Hercegovina, do danas je odbilo da potpiše sporazum o registraciji ruskih ratnih zločina koji je usvojen na samitu Vijeća Evrope u srijedu, 17. maja u Rejkjaviku.

Mehanizam nadoknade

Na samitu Vijeća Evrope u Rejkjaviku na Islandu, šefovi država i vlada 46 država članica te organizacije odlučili su da uspostave Registar štete uzrokovane agresijom Ruske Federacije kao prvi korak ka međunarodnom mehanizmu nadoknade. Osim njih sporazum su potpisale ili se obavezale da će to učiniti i SAD, Japan i EU.

- Zamišljen kao prva komponenta budućeg mehanizma nadoknade, Registar će služiti kao evidencija dokaza i informacija o potraživanjima o šteti, gubitku ili povredi prouzrokovanoj od 24. februara 2022. svim pogođenim fizičkim i pravnim licima, kao i Državi Ukrajini - stoji u sporazumu.

Šest država nije potpisalo sporazum

Sporazum do sada nisu potpisale: Azerbejdžan, Armenija, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Srbija i Turska, prenosi Ukrajinska pravda.

Istovremeno, Ministarstvo pravde Ukrajine, koje je vodilo pregovore o ovom pitanju, ističe da je i ovaj rezultat fantastičan uspjeh.

- Tek prije dva dana shvatili smo da ćemo dobiti više od 40 potpisa. Do 15. maja smo se optimistično nadali da će biti 35 potpisa - otkrila je Irina Mudra, zamjenica ministra pravde, koja vodi pregovore o odšteti od Rusija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.