USPJESI

Na sajmu u Hrvatskoj Husnijin mlin osvojio zlatnu medalju

Ovu mašinu već izrađuje, i to u tri verzije različite snage od 3, 4 i 6 kilovata, od kojih je najmanja mobilna

Kapić: Nije prepoznato. A. Bajramović

Alen Bajramovic

18.5.2023

Na 14. međunarodnom sajmu inovacija, koji je prije nekoliko dana održan u Prelogu u Hrvatskoj, bh. inovator Husnija Kapić iz Cazina osvojio je zlatnu medalju. U konkurenciji od 105 inovacija iz osam država, njegov mlin za reciklažu pjenastih materijala privukao je najviše pažnje.

Isto stanje

- Trenutno se u Evropi, a to će doći i do nas, zabranjuje odlaganje stiropora u kontejnere, a odlaganje na deponije skupo se plaća. Riječ je o proizvodu koji se može reciklirati i ponovo koristiti u građevinarstvu. Ovaj mlin stiropor vraća u isto stanje, u granule koje pakuje u vreće. Pri tome ima ugrađene filtere, tako da nema prašine niti širenja bilo kakvih čestica u okolinu - kazao nam je Kapić.

Ovu mašinu već izrađuje, i to u tri verzije različite snage od 3, 4 i 6 kilovata, od kojih je najmanja mobilna, pa se može koristiti i direktno na gradilištima. Prve uređaje, posredstvom predstavništva u Ljubljani, Kapić je već isporučio na tržište EU, a njihova cijena je od 2.900 do 4.500 eura.

Pjenasti materijal

Kapić je, inače, posvećen isključivo inovacijama u oblasti pjenastih materijala.

Za svoju CNC mašinu za rezanje pjenastih materijala osvojio je 4 zlatne i 2 srebrene medalje, a mlin za pjenaste materijale njegova je druga inovacija, nagrađena zlatom odmah nakon što je prvi put predstavljena javnosti.

- Ne bih kritizirao nikoga, ali stvarno je žalosno da imamo toliko inovacija bh. inovatora, a da to nije prepoznato bez obzira na nagrade koje osvajamo u svijetu. Sve, nažalost, prođe nezapaženo, a imamo ogromne mogućnosti u ovoj oblasti - istakao je Kapić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.