S LICA MJESTA

Nikšić stigao u Sanski Most: Dočekali ga ekipa civilne zaštite i načelnik

Prema planu posjete, Nikšić će posjetiti Bosansku Krupu, pa Bihać

Dnevni avaz
Sa lica mjesta  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10
Nerma Ajnadžić

18.5.2023

Premijer Federacije Nermin Nikšić danas je u službenoj posjeti Unsko-sanskom kantonu zbog nastalih poplava.

Njega su dočekali pripadnici civilne zaštite Sanskog Mosta i načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović.

Podsjetimo, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine jučer je odobrila 500 hiljada KM iz tekuće rezerve za područja Unsko-sanskog kantona pogođena poplavama.

Prema planu posjete, Nikšić će posjetiti Bosansku Krupu, pa Bihać.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+21

Podsjećamo, Općina Sanski Most i gradovi Bihać i Sanski Most proglasili su stanje prirodne nesreće, a Vlada Unsko-sanskog kantona jučer je proglasila stanje prirodne nepogode na području cijelog kantona.

Posjeta Alagić Polju 

Kako javlja naša reporterka s lica mjesta, Nikšić je obišao i mjesto Alagić Polje u Sanskom Mostu. 

To je naselje koje je plavilo 2014., 2019., 2022. i 2023. godine.

Mještani u Alagića Polju pozdravljali su premijera, poželjeli mu dobrodošlicu i zahvalili mu se.  

Tokom posjete poplavljenim područjima u Krajini, premijer Nermin Nikšić je podsjetio da je Vlada FBiH jučer donijela odluku o raspodjeli 500.000 KM za ova mjesta.

- Četiri lokalne zajednice, dva grada Bihać i Bosanska Krupa i dvije opštine Sanski Most i Ključ su se javile, tražili su podršku i pomoć. Ovo su interventna sredstva koja će poslužiti za početak. Naravno, kada se povuče voda tek će se tada znati pravi obim štete. I tada će, ne samo Federalna vlada nego kompletna zajednica, morati da da podršku - rekao je između ostalog Nikšić za portal „Avaza“.

Uplata sredstava 

Dodao je da će sutra sredstva biti uplaćena na račune općina. Prokomentirao je i svoje prisustvo na utakmici Velež-Zrinjski.

- Pa recimo jučer u 8 i 15 sam bio sa komesarom Varheljijem (Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje, op.a.), pa na Sarajevo Buisiness Forum, pa s predstavnicima MMF-a, a onda i Svjetske banke, pa sam imao sjednicu Vlade FBiH. I uveče otišao i na utakmicu. To što sam ja danas ovdje sumnjam da će pomoći ikome od ovih ljudi osim onog ljudskog izražavanja brige i solidarnosti. Puno je veća podrška svim ovim opštinama ono što smo jučer uradili na hitnoj sjednici. Volio bih da smo izbjegli i ovaj dio ali ne možete pobjeći od javnosti. Naravno da treba se naći s ljudima u ovim trenucima, ali to sad spinovati i okretati priču... Da sam bio prekjučer onda bi vjerovatno bila priča: "Što si došao, nisi ništa ni obećao. Došao si da se uslikaš i odeš" - rekao je Nikšić za „Avaz“.

U videu pogledajte kompletno obraćanje medijima ispred Vatrogasnog doma u Sanskom Mostu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.