OKRUGLI STOL

Pitanje državne imovine ne rješavati bez donošenja zakona o restituciji

Od organa vlasti traže da Islamskoj zajednici omoguće da ostvari zakonom predviđena prava i slobode u izgradnji vakufskih vjerskih objekata

S održanog okruglog stola. Fena

FENA

18.5.2023

Od OHR-a i organa vlasti zahtijevamo da se pitanje državne imovine ne treba rješavati bez donošenja zakona o restituciji, odnosno da se ova dva pitanja trebaju rješavati zajedno, jedan je od zaključaka s okruglog stola na temu „Izazovi u procesu upravljanja i raspolaganja vakufskom imovinom“, koji je danas održan u Podveležju, u organizaciji Vakufske direkcije u BiH, Mostarskog muftijstva i Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Dobivanje dozvole

Nakon dvosatnog rada skupa u kojem je učestvovanje uzela nekolicina političkih i javnih autoriteta iz Mostara i drugih gradova s područja BiH usvojeno je ukupno pet zaključaka.

Tako je zaključeno da od organa vlasti traže da prilikom donošenja odluka i propisa u vezi gradnje objekata poštuju potrebe Islamske zajednice, s ciljem zadovoljavanja misijske djelatnosti, s posebnim zahtjevom za rješavanjem i dobivanjem dozvola za izgradnju zgrade Islamskog kulturnog centra na lokalitetu bivšeg Lakišića harema u Mostaru.

Također, od organa vlasti traže da Islamskoj zajednici omoguće da ostvari zakonom predviđena prava i slobode u izgradnji vakufskih vjerskih objekata u sredinama gdje Bošnjaci nemaju mogućnost bitno utjecati na donošenje odluka.

Donošenje odluka

- Svim organima Islamske zajednice predlažemo da u idućem razdoblju maksimalno iskoriste kapacitete i stave u funkciju vakufe, s ciljem ostvarivanja ekonomske stabilnosti funkcioniranja i rada medžlisa. Od struktura i organa upravljanja na svim razinama zahtijevamo da prilikom donošenja odluka u vezi sa vakufskim predmetima obvezno poštuju zakonske propise, rješavaju predmete u zakonskom roku i provode sudske odluke - navodi se među zaključcima.

Današnjim okruglim stolom završena je ovogodišnja manifestacija "Dani vakufa u BiH", koja je s različitim kulturnim, vjerskim i svečanim programima otvorenja novoizgrađenih vakufskih objekata održana u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova, prenosi MINA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.