GODIŠNJICA ZLOČINA

Ferid Kovačević za "Avaz": Kome su bili prijetnja djeca od godinu i po!?

Kovačević je još jedanput došao s fotografijama dvoje sestrića, ubijenih u blizini sela Mahrevići

Ferid Kovačević. A. Bajramović

Alen Bajramovic

19.5.2023

Učenjem jasina i polaganjem cvijeća pored ostataka zloglasnog Lovačkog doma na Mostini kod Čajniča danas je obilježen dan sjećanja na žrtve ratnih zločina sa područja ove općine. Ferid Kovačević na Mostinu je još jedanput došao s fotografijama dvoje sestrića, ubijenih u blizini sela Mahrevići. Imali su četiri i po, odnosno godinu i po .

Ubijena kompletna porodica

- Ubijena je kompletna porodica, sestra, zet, njihovih dvoje djece i od zeta majka. Ubijeni su i od zeta amidžična i njena majka, koja je imala 100 godina i bila je slijepa. Uspio sam ekshumirati njihova tijela, da imam dokaz, kako ne bi mogli negirati da se desio ovaj zločin. Ovo nije zločin, ovo je bio genocid - kazao nam je Kovačević.

Amrudin je imao godinu i po, a Amra četiri i po godine. Strijeljani su.

Flašica čaja i benkice

- Cijelom svijetu da kažem da su oni bili dobro "naoružani" flašicom čaja i benkicama. Nisu znali ni kud idu, ni zašto. Zarobljeni su i povedeni. Vjerovali su krovovima jer su zet, sestra djeca pogotovo bili civili. Znači, ubili su dijete od godinu i po i staricu od 100 godina. Šta su oni kome mogli učiniti i kome su to oni mogli biti prijetnja - pita se Kovačević.

Kovačević: Došao sa fotografijama dvoje sestrića. A. Bajamović

Dan sjećanja organizirao je Medžlis IZ Čajniče, a obilježavanju su, osim porodica žrtava prisustvovali i goraždanski muftija Remzija ef. Pitić, potpredsjednik RS Ćamil Duraković i drugi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.