SKANDALOZNA IZJAVA

Dodik o Šoleu i Eskobaru: Prije nekoliko mjeseci pokušavali su da preduzmu neke aktivnosti mog privođenja, hapšenja

U mozgovima tih ljudi, poput Eskobara, to je moguće, ali njihov je problem šta će da učine, rekao je

Milorad Dodik. Dejan Rakita / PIXSELL

S. S.

19.5.2023

Milorad Dodik rekao je da se ne boji američkih „prijetnji“ i da će nastaviti da poštuje Dejtonski sporazum. To očekuje i od američkih diplomata Dereka Šolea i Gabrijela Eskobara, koji su pred Odborom za spoljnu politiku američkog Senata kritikovali predsjednika entiteta RS.

- Duboko smo uznemireni upornim antidemokratskim i secesionističkim potezima predsjednika RS Milorada Dodika. U saradnji sa partnerima iz EU pokušat ćemo da odvratimo Dodika od retorike podjela i da mu ograničimo sredstva za takvu praksu - rekao je Gabrijel Eskobar, specijalni predstavnik SAD ѕa Zapadni Balkan.

Derek Šole, specijalni predstavnik američkog State Departmenta rekao je da će biti posljedica za one koji ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum u BiH.

Dodik kaže da su ovo ozbiljne prijetnje izrečene pred američkim Senatom. Dodik je odbacio optužbe da RS urušava Dejton, nego je mišljenja da ga se jedino ona pridržava dok, kako kaže, u tumačenju Dejtona "pojedinih ambasadora, pa bio on i američki, BiH ne može opstati."

- Prije nekoliko mjeseci, možda prije nepunu godina dana, pokušavali su, a čak smo ih otkrili, da preduzmu neke aktivnosti privođenja, hapšenja. U mozgovima tih ljudi, poput Eskobara, to je moguće, ali njihov je problem šta će da učine - kaže Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.