NOVI VAPAJ PORODICA

Naselje Lozje u Goraždu: Kazniti zločince koji su prije 31 godinu ubili gotovo 40 civila

Oni su na svirep način ovdje ubili moju majku, brata, 13 članova porodice, zarobili veliki broj mještana, među kojima sam bila i ja, rekla je Kaloper

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7
Alen Bajramovic

22.5.2023

U Goraždu je obilježena 31. godišnjica napada na prigradsko naselje Lozje, u kojem je 22. maja 1992. godine ubijeno gotovo 40 civila, a jedan broj žena i djece odveden u zarobljeništvo. Tri decenije od kukavičkog napada i zločina u kojem su stanovnici bošnjačke nacionalnosti ubijani na najmonstruoznije načine, pred Sudom BiH u toku je postupak protiv Branislava Lasice i Miroslava Milovića, komandira jedinica VRS koje su učestvovale u ovom zločinu. Još se traga za posmrtnim ostacima osam ubijenih.

- Nakon 31 godinu od zločina ništa se nije promijenilo. Vapimo, molimo državne institucije da konačno privedu zločince pravdi i da ih kazne. Pitamo se kakvi su to umovi koji ubiju dijete od 11 godina, trudnicu u devetom mjesecu trudnoće, toliko nevinih staraca, omladine, djevojaka, žena … Oni su na svirep način ovdje ubili moju majku, brata, 13 članova moje porodice, zarobili veliki broj mještana, među kojima smo bili i ja, moj brat i sestra. Nećemo odustati do posljednjeg daha, jer ima nas mlađih koji ćemo istinu prenijeti svojoj djeci. Mi znamo da su živi oni koji znaju i šaljemo im ljudsku, dobronamjernu, komšijsku poruku – recite nam gdje su tijela naših najmilijih. Da nađemo smiraj – kazala nam je Midheta Kaloper, svjedokinja zločina.

Članovi porodica ubijenih, predstavnici Saveza logoraša BiH, lokalnih i kantonalnih vlasti, položili su cvijeće na spomen-obilježje u Lozju. Prvi put to su učinili i članovi Centra za nenasilnu akciju, bivši pripadnici ARBiH, VRS, JNA, HVO i HV, veterani ratova sa područja bivše Jugoslavije.

- Ovo je jedinstvena prilika kada i drugi ljudi, u čije je ime počinjen ovaj zločin, mogu kazati da to nije počinjeno u njihovo ime, izraziti žaljenje za žrtvama i saosjećanje s njihovim porodicama. Ovo je jedan od načina na koji Centar za nenasilnu akciju provodi naše aktivnosti, da bismo nekako otvorili prostor za saradnju, povratak povjerenja koje je neophodno da bismo gradili stabilno i mirno društvo. Zajedno obilazimo stratišta, učestvujemo na komemoracijama, a u svim prilikama apelujemo da se procesuiraju svi odgovorni za ratne zločine, da se ne okrivljuju narodi i da se zločinci ne kriju iza tih identiteta – ističe bivši pripadnik ARBiH Amer Delić iz Centra za nenasilnu akciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.