BROJNE ZLOUPOTREBE

"Avaz" otkriva: Skaka uhapšen i zbog prevare s utrkom Formule E u Sarajevu!

"Avaz" otkriva da je Skaka uhapšen zbog nezakonitog zapošljava savjetnika

Skaka. Facebook

Miralem  Aščić

23.5.2023

Abdulah Skaka (SDA), aktuelni ambasador BiH u Kataru i bivši gradonačelnik Sarajeva, uhapšen je danas zbog sumnje u zloupotrebu položaja u vrijeme dok je bio na čelu grada (2016. - 2020.).

Skaku su uhapsili pripadnici MUP-a KS, a prema nalogu Tužilaštva KS. Riječ je o akciji „Vizionar“ u kojoj je privedeno više osoba. 

Akcija "Vizionar" se provodi zbog sumnje u počinjenje više krivičnih djela, između ostalog - zloupotreba položaja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi.

"Avaz" otkriva da je Skaka uhapšen zbog nezakonitog zapošljavanja savjetnika, ali i finansiranja projekta rasvjete u Općini Trnovo.

Naime, Skaka je zlopotrijebio sredstva Grada da bi rasvjeta došla do njegove vikendice u Trnovu. Osim toga, osumnjičen je da je krivotvorio dokumentaciju za dovođenje i organizaciju utrke Formule E u Sarajevu.

Osumnjičen je i za nezakonito trošenje novca iz budžeta.

Skaka je najavljivao da bi održavanje utrke Formule E predstavljalo veliki korak za Sarajevo i BiH, a glavni pokretač i zagovornik ideje bio je Samir Cerić.

Održavanje utrke Formule E u Sarajevu bila je bombastična priča koja je 2018. godine izazvala veliku pažnju domaćih, ali i stranih medija poput "New York Timesa". No, sve je propalo.

Skaka se sumnjiči, ali u drugom spisu, koji je u fazi istrage, i za malverzacije s EYOF-om, ali i izgradnju Vidikovca na Trebeviću.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.