FEDERALNI MINISTAR

Hrnjić razgovarao s generalnim sekretarom Stalne radne grupe za ruralni razvoj Jugoistočne Evrope

Tokom razgovora, naglašene su ključne aktivnosti koje SWG pruža kroz regionalnu saradnju zemalja iz okruženja

Sa sastanka. Vlada FBiH

A. O.

24.5.2023

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić sastao se danas u Sarajevu sa generalnim sekretarom Stalne radne grupe za ruralni razvoj Jugoistočne Evrope Bobanom Ilićem.

Tokom razgovora, naglašene su ključne aktivnosti koje SWG pruža kroz regionalnu saradnju zemalja iz okruženja.

Ministar Hrnjić je ukazao na potrebu aktivnije uloge Ministarstva u radu SWG-a i razmjeni informacija o pitanjima ruralnog razvoja.

- Glavni ciljevi kojima se rukovodi Stalna radna grupa za ruralni razvoj Jugoistočne Evrope jesu upravo razmjena informacija o pitanjima ruralnog razvoja, ali i aktivnosti na zajedničkom planiranju prekograničnih projekata, te pružanje podrške u ovoj oblasti na području Jugoistočne Evrope. S tim u vezi, ministarstvo će nastaviti rad u SWG-u kako bi osiguralo kvalitetan prenos znanja, informacija i projekata od interesa za oblast ruralnog razvoja u Federaciji BiH - kazao je Hrnjić.

Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj Jugoistočne Evrope, kao platforma za umrežavanje i regionalnu saradnju, uspostavljena je tokom Foruma poljoprivredne politike 2005. godine, koji je održan u Makedoniji i Srbiji u junu 2005., a kasnije potvrđen Deklaracijom ministara poljoprivrede zemalja Jugoistočne Evrope u Dresdenu 2007. godine.

Cilj ove radne grupe između ostalog je unapređenje regionalne saradnje između ministarstava poljoprivrede u jugoistočnoj Evropi, razmjena informacija o ruralnim pitanjima i temama ruralnog razvoja, te podrška institucijama članicama u identificiranju zajedničkih potreba i interesa u procesu pristupanja EU.

Pored navedenog SWG pruža prilike i za razmjenu iskustava i znanja među institucijama članicama s raznim međunarodnim organizacijama.

Generalni sekretar SWG-a Boban Ilić uputio je čestitke ministru Hrnjiću na imenovanju za federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, uz želju za unapređenjem saradnje u narednom periodu.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.