IZJAVA ZA "AVAZ"

Nikšić nakon obilaska poplavljenih područja u USK: Ovo je pomoć u vidu iskazane solidarnosti i podrške ljudima

U toku ovih poplava, naselje Kulen Vakuf je pretrpjelo ogromne materijalne štete, kazao je Dedić

Nikšić tokom današnje posjete USK - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+21
Nerma Ajnadžić

18.5.2023

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić obišli su danas poplavljenu Krajinu, odnosno Ključ, Sanski Most, Bosansku Krupu i Bihać.

I sami su se uvjerili u ono šta je ova prirodna katastrofa napravila u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Uništena cesta

Za kraj posjete, onaj nezvanični dio, ostavljen je Kulen Vakuf. Mjesto u kojem je bujica uništila cestu, doslovno.

Tu su dočekani od mještana koji su im poželjeli dobrodošlicu, a umjetnik Mehmed Šiljdedić premijeru Nikšiću poklonio je svoj specifični rad.

- Kao što vidite, devastacija ove ulice je očita. Izvršila se devastacija od bujičnih voda. U toku ovih poplava, naselje Kulen Vakuf je pretrpjelo ogromne materijalne štete, oko 61 objekat kao i poljoprivredne površine. Zaista se nadam, i ovom posjetom premijera Nikšića i ministra Hrnjića, da će Vlada FBiH, kao i niži organi vlasti, kantonalne i vradske uprave uspjeti da nam pomogne u vidu materijalnih sredstava - rekao je za "Avaz" Nermin Dedić, predsjednik savjeta Mjesne zajednice.

Spremni pomoći

Ministar Hrnjić je poručio da je Vlada spremna pomoći Unsko-sanskom kantonu.

- I svakom mjestu koje je stradalo u ovim poplavama i svakom čovjeku. Kako ćemo to učiniti, to ćemo sigurno u narednim danima i sedmicama razgovarati. Došli smo danas zajedno da pokažemo odlučnost da USK nije sam - istakao je Hrnjić.

Premijer Nikšić je dodao da je posjetom Kulen Vakufu okončana današnja posjeta USK.

- Kulen Vakuf, u razgovoru sa svim ovim ljudima, je, vjerovatno, mjesto koje je najviše stradalo u ovim posljednjim poplavama. Nije puno prošlo od posljednjih razgovora s mještanima. U decembru prošle godine, također su bile poplave, a i imali su ogromnu materijalnu štetu. Mi smo danas došli ovdje potpuno svjesni da je puno veća pomoć ljudima data jučer na sjednici Vlade. Ovo je pomoć u vidu iskazane solidarnosti, spremnosti i opredjeljenja da ih podržimo. A, s druge strane nama da vidimo same razmjere ove štete koja je nanesena - kazao je Nikšić. 

- Naravno, onaj iznos novca koji smo mi jučer odobrili za dvije opštine i dva grada, koji su iskazali i podnijeli zahtjev... Naravno, i drugi su mogli da podnesu zahtjev koji su se opredijelili više da pišu političke pamflete, saopštenja i kritike nego da zatraže pomoć. Time govore više o sebi nego o federalnoj vladi. Potpuno sam svjestan da su ono interventna sredstva, a ne za saniranje šteta. Tek nam predstoji da sagledamo sav obim štete koji je pogodio USK i da onda tražimo zajedno načine i mogućnosti i solidarnost sa svih nivoa kako da tu štetu saniramo. Na kraju, ono o čemu smo pričali da sa većinom načelnika i gradonačelnika da bi bilo dobro da napravimo određene projekte, da probamo spriječiti i prevenirati ubuduće - poručio je Nikšić za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.