PREMIJER U KRAJINI

Nikšić: Svi koji su tražili pomoć i dobili su je, javljaju se sjećanja na 2014. godinu

Smatra da je dobro po Krajinu to što je čovjek iz Bihaća na čelu Ministarstva poljoprivrede s obzirom da ono kontroliše Agenciju za vodno područje

Nermin Nikšić. Avaz

Nerma Ajnadžić

18.5.2023

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić boravi danas u posjeti poplavama pogođenoj Krajini.

U Bosanskoj Krupi je medijima kazao da je problem predstavljalo što se o planovima u ovim situacijama razmišljalo tek kada se nešto desi. Podsjetio je da su i njegovom prethodnom premijerskom mandatu 2014. godine BiH zadesile velike poplave.

Poplave 2014. godine

- Tada je to bilo više izraženo u ZDK i Posavskom kantonu i drugim dijelovima BiH. Tada smo radili neke procjene i planove, ja ne znam šta je od toga urađeno u prethodnih osam godina, ali znam da su bili jako zainteresovano evropski fondovi za pomoć i to je bilo lako moguće riješiti. Postoji neki projekti u agencijama – rekao je Nikšić.

Podsjetio je da jučer vidio izjavu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, koji je prigovorio da kada se prije pet godina spremalo da se naprave regulacije, a da su kod nas neka udruženja koja se bave zaštitom okoliša tome usprotivila.

- Kada se ovako nešto desi, onda se hvatamo za glavu. Kada je tako u zemlji EU, možete misliti kako je kod nas. Naravno da treba koristiti planove EU, da trebamo koristiti sve resurse. Može se doći do određenih evropskih fondova. Mnogo je bolje prevenirati nego sanirati posljedice. Postoje i fondovi i mogućnosti za prevenciju. Iako te investicije možda izgledaju velike u tom trenutku, ali s vremenom se pokažu opravdanim – kazao je Nikšić.

Plutali leševi životinja

Smatra da je dobro po Krajinu to što je čovjek iz Bihaća na čelu ministarstva poljoprivrede s obzirom da ono kontroliše Agenciju za vodno područje sliv rijeke Save.

- On s lica mjesta zna šta je problem i zna šta se može rješavati. Javljaju se sjećanja na 2014., kada smo gledali kako plutaju leševi životinja – istakao je.

Dodao je da svi koji su tražili pomoć i dobili su je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.