NA DANAŠNJI DAN

Prije 28 godina poginuo dr. Irfan Ljubijankić, bh. ljekar i političar

Dr. Ljubijankić je posthumno odlikovan Zlatnim ljiljanom, a Kantonalna bolnica u Bihaću nosi njegovo ime

Dr. Irfan Ljubijankić. krajina.ba

28.5.2023

Na današnji dan 1995. godine poginuo je bh. ljekar i političar dr. Irfan Ljubijankić, kada je helikopter kojim se vraćao iz Bihaća u Zagreb oboren raketom nedaleko od hrvatsko-bosanske granice, kod grada Slunja u Hrvatskoj.

Dr. Ljubijankić je završio Medicinski fakultet u Beogradu, a postdiplomski studij iz ORL i MFK u Zagrebu. Jedan je od osnivača Stranke demokratske akcije, a od marta 1994. godine bio je predsjednik Glavnog odbora SDA.

Vlada Republike BiH, na sjednici održanoj 23. juna 1994., postavila je dr. Ljubijankića za ministra vanjskih poslova RBiH, i tu funkciju je obavljao do svoje smrti.

Zlatni ljiljan

Zajedno s ministrom Ljubijankićem poginuli su i dr. Izet Muhamedagić, zamjenik državnog ministra pravde, Mensur Šabulić, savjetnik u Ambasadi RBiH u Zagrebu, major Fadil Pekić, pripadnik MUP-a RBiH i Ljubijankićev pratilac, članovi posade Mirsad Dupanović te Mihail Maksumenko Grigorijevič, kao i pilot N. Dudajev, Ukrajinac, za kojeg se smatra da je poginuo u padu helikoptera, iako njegovo tijelo nikada nije pronađeno.

Dr. Ljubijankić je posthumno odlikovan Zlatnim ljiljanom, a Kantonalna bolnica u Bihaću nosi njegovo ime.

Tomas Mor. poetryfoundation.org

Rođen Tomas Mor, irski pjesnik i kompozitor

Tomas Mor (Thomas Moore), irski pjesnik i kompozitor, rođen je na današnji dan 1779. godine u Dablinu. Slavu je stekao zbirkom od 130 pjesama „Irske melodije“ koje je i komponovao zajedno s Džonom Stivensonom (John Stevenson). Osim velike popularnosti, njegove pjesme su doprinijele buđenju svijesti o irskom nacionalnom pitanju.

Njegov prijatelj, čuveni pjesnik lord G. G. Bajron (Byron) povjerio mu je svoje memoare, koje je Mor, nakon piščeve smrti, zajedno s izdavačem Džonom Marejem (John Murray) spalio. Međutim, objavio je „Pisma i dnevnike lorda Bajrona“ (Letters and Journals of Lord Byron, 1830), u kojima je opisao pjesnikov život.

Mića Orlović. rts.rs

89. godišnjica rođenja Miće Orlovića

Miloje Mića Orlović, legendalni novinar i urednik RTS-a, prvi voditelj TV dnevnika u historiji jugoslavenske televizije, rođen je 28. maja 1934. godine.

Karijeru je počeo kao student na radiju Studentski grad, nastavivši je u Televiziji Beograd, gdje je postao jedan od najpoznatijih voditelja. Profesionalni novinar je bio od 1956. godine, a urednik od 1967. godine. Osim dnevnika prepoznatljiv je bio i po vođenju najpopularnijih TV kvizova.

Voditelj, košarkaš i glumac

U studentskim danima Mića je igrao košarku, te bio i član studentske košarkaške reprezentacije Jugoslavije, a uporedo s novinarskom gradio je i glumačku karijeru, glumivši u 17 domaćih i stranih filmova.

Od 2010. godine Udruženje novinara Vojvodine dodjeljuje novinarima, voditeljima ili spikerima nagradu „Press - vitez – Mića Orlović“. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.