DODIK O FINANSIJAMA

Dodik: Američka i Britanska ambasada bi htjeli da budemo njihovi zavisnici

Strane banke su odavde odnijele više dobiti nego što su dale pomoći - dodao je Dodik

Milorad Dodik. Facebook

D. H.

27.5.2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da taj entitet neće imati finansijskih problema zbog obaveza koje dospijevaju na naplatu zbog zaduživanja.

Ima novca

On je kazao da RS ima sredstva da isplati dospjele obaveze od Bečke berze krajem juna te tvrdi da je priča o teškoj finansijskoj situaciji lažna. Naglasio je da će sve obaveze biti izvršavane onako kako to predviđa budžet, odnosno da otplata duga neće dovesti u pitanje likvidnost budžeta.

Dodik je naveo da krajem juna Republika Srpska ima dospijeće obaveza od 320 miliona u jednom danu te napomenuo da je RS nudila da od nove godine sukcesivno izvrši to plaćanje, ali da to nije prihvaćeno jer berze ne prizaju ta pravila.

- Mi smo vršili koncentraciju i već sada imamo taj novac na računima i možemo da to završimo jednokratno - dodao je Dodik.

On je kazao da su priče o krizi koordinirani napad na RS u smislu dramatizacije situacije i da to nije ništa novo.

- Šta bi htjeli ovi iz Američke i Britanske ambasade i dijela evropskih zemalja? Oni bi htjeli da mi potpuno postanemo njihovi zavisnici i da ne možemo da se odbranimo od bilo kakvih njihovih zlih namjera prema nama - rekao je Dodik.

Dodik je dodao da su to pokušali blokirajući određena sredstva koja su obezbijeđena kroz razne transfere, ali da to neće ugroziti RS.

Pogrešna politika Zapada

- Svi problemi na ekonomskom planu u znatnoj mjeri, naravno ima i naše slabosti, dolaze od pogrešne politike koju vodi Zapad, koji je generisao potpuno inflatorna i druga kretanja na globalnom nivou, od politike koja ide za tim da svi transferi koji idu prema nekim državama moraju da prođu preko transakcionih računa koji drže zapadne banke, koje odlučuju o tome hoće li nešto da puste, bez obzira na to što se radi o vašem novcu - dodao je Dodik.

Što se tiče Međunarodnog monetarnog fonda, Dodik je rekao da već godinama ne postoji aranžman sa tom institucijom, koja, kako je naveo, pokušava ovdje da nametne neke svoje politike, kao što je smanjivanje plata, čime se u ovakvim okolnostima ide na destabilizaciju, a ne stabilizaciju.

- U međuvremenu, strane banke su odavde odnijele više dobiti nego što su dale pomoći - dodao je Dodik.

Inače, posljednji dogovor s MMF-om o uzimanju kredita, što bi Dodiku uveliko pomoglo, je propao zbog zahtjeva Svjetske banke i te institucije o evidentiranju bankarskih računa korisnika iz Republike Srpske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.