VANREDNA SJEDNICA

Uvode nove mjere: Vlada KS želi smanjiti ograničenje brzine u gradu i postaviti nove kamere

Moguće je i da će se krenuti u hitnu izmjenu Zakona o sigurnosti u saobraćaju

Konferencija za novinare. N. Avdagić

28.5.2023

Vlada Kantona Sarajevo od jutros zasjeda i traži rješenja kako bi se stalo u kraj divljim vozačima i noćnim utrkama nakon tragične pogibije mlade doktorice Azre Spahić u centru grada.

Nju je u noći sa petka na subotu, zajedno sa dvije prijateljice, vozeći, usmrtio Armin Berberović koji je vozio pijan i bez vozačke dozvole.

Premijer KS Nihad Uk se na sjednicu uključio online, jer je otišao van države prije nego se tragedija dogodila.

Vlada KS bi trebala donijeti zaključke po kojima će se MUP-u naložiti da pojača kontrole i postavi kamere. 

Ograničenje brzine

Također, razmatra se i smanjenje ograničenja brzine u strogom centru grada. Moguće je i da će se krenuti u hitnu izmjenu Zakona o sigurnosti u saobraćaju.

- Da damo podršku kao Vlada i pitati MUP, Tužilaštvo i sudove da li u ovom trenutku imaju sve potrebno na raspolaganju kako bi ovaj slučaj završili i uspjeli smo da danas dobijemo relevantne informacije. S druge strane dobili smo i određeni broj prijedloga šta bi mogli poduzeti. Počet ćemo prvo od mjera koje se odnose na policiju. Vrlo važna mjera je da je pojačan policijski nadzor. Dali smo i dat ćemo kratke rokove – izjavio je Emir Dedović, ministar finansija KS.

Dedović je izjavio da su danas kao Vlada dali podršku da se ubrza procedura i svi procesi.

- Ono o čemu smo dosta razgovarali je prevencija u kojoj ćemo promovirati prevenciju nasilja. Mi ćemo svi iz svojih resora dati i nastojati da nijedan od ovih propisa ne stoji u Ministarstvima u proceduri već da se reaguje što prije – rekao je Dedović.

Automobil kao oružje

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica izrazio je saučešće porodici poginule.

- Automobil se koristi kao oružje. Mi smo kreirali smjernice za poboljšanje sigurnosti saobraćaja. Osnovna karakterisika jeste postojanje mogućnosti oduzimanja oružja i vozila – kazao je Katica.

Katica je dodao da prema sadanšnjim propisima jedna osoba u alkoholiziranom stanju, a koja je vozač može biti kažnjena s novčanom kaznom.

- Mi u MUP-u cijelo vrijeme radimo – rekao je Katica.

Dodao je da razmatraju sve vrste inicijativa i sve ono što će im olakšati.

- Odmah raspisujemo novi konkurs za 250 novih policajaca. Vlada je za to dala odobrenje – rekao je Katica.

Postavljanje kamera

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta danas se također obratio na konferenciji, kazavši da će se smanjiti brzina na 30 km/h na određenim područjima u gradu.

- Na 163 raskrsnice ćemo imati kamere. Od septembra krećemo s adaptivnim upravljanjem saobraćaja – kazala je Šteta.

Oduzimanje vozila 

- Mi smo zakazali sastanak s općinskim predstavnicima. U ovom prošlom mandatu pa do sada radimo stalno na terenu. To je jedan tipični, tradicionalni postupak. Imamo radare, imamo presretače – rekao je Katica.

Dodao je da je oduzimanje vozila ključno. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.