DOBRO JE SVE PROŠLO

Sa stijene spuštena jutros: Planinarka (62) iz Hrvatske u mostarskoj bolnici izvan životne opasnosti

Transportirana do helikoptera EUFOR-a, a trenutno se nalazi u bolnici "dr. Safet Mujić"

Hrabri spasioci je izvukli - Avaz
Tokom akcije spašavanja  - Avaz
Tokom akcije spašavanja  - Avaz
Tokom akcije spašavanja  - Avaz
Spašavanje sa Veleža - Avaz
+1
Meliha Smajkic

29.5.2023

Povrijeđena planinarka iz Republike Hrvatske, V.H. (62) koja je nakon višesatne dramatične akcije spašena s planine Velež hospitalizirana je u Kantonalnoj bolnici „Dr.Safet Mujić“ na Odjelu hirurgije.

Ona je, potvrđeno nam je, zadovoljavajućeg općeg stanja, stabilno i van životne opasnosti.

- Pacijentica je zadobila povrede grudnog koša, bez gubitka krvi-rečeno nam je, a iste informacije su potvrdili i iz Operativnog centra CZ HNK.


Njima je jučer u 14 sati Nadin Kevelj iz GSS-a Mostar prijavio da je na planini Velež, lokalitet Botin, uz samu entitetsku granicu sa RS, ozlijeđena planinarka iz Republike Hrvatske koja ima povredu desne ruke, hematom na desnoj nozi i jake bolove u prsima.

- Nakon prikupljenih informacija upućen je Zahtjev FOC-u CZ-e za angažiranje helikoptera OS BiH.

U akciju spašavanja upućen je helikopter iz Javnog servisa RS. Pilot B.K. je pregledao teren i obavijestio GSS-ove da je spašavanje iz zraka nemoguće zbog terenskih uvjeta i nedostatka opreme.

Akciju spašavanja su nastavile ekipe GSS iz Mostara i Jablanice, a helikopter iz Javnog servisa RS je stacioniran u Nevesinju za potrebe prevoženja unesrećene.

U 06:15 sati, Nadin Kevelj iz GSS-a Mostar, izjavio da je ozlijeđena planinarka uspješno spuštena sa stijene, a zatim transportirana do mjesta gdje ju je preuzeo helikopter EUFOR-a koji ju je prebacio u KB „Dr.Safet Mujić“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.