SARAJEVO

Komisija za vanjsku i trgovinsku politiku Doma naroda PSBiH dala više saglasnosti

Na sjednici je Komisija dala i saglasnost za ratifikaciju Sporazuma između VM BiH i Vlade Kraljevine Bahrein o uslugama u zračnom prijevozu

Zračni prijevoz s Bahreinom. Twitter

FENA

30.5.2023

Komisija za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma Naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dala je pozitivno mišljenje i Domu saglasnost za ratifikaciju Ugovora o grantu (Luka Brčko) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, koji se odnosi na investicioni grant od Evropskog zajedničkog fonda za zapadni Balkan.

Na sjednici je Komisija dala i saglasnost za ratifikaciju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Kraljevine Bahrein o uslugama u zračnom prijevozu.

Data je i saglasnost za ratifikaciju protokola o izmjenama i dopunama Sporazuma o slobodnoj trgovini između država Evropskog udruženja slobodne trgovine (EFTA) i BiH, uključujući protokole o izmjenama i dopunama pratećih bilateralnih sporazuma o poljoprivredi sa Švajcarskom Konfederacijom, uključujući Lihtenštajn, Kraljevinom Norveškom i Islandom.

Podržano je i Domu preporučeno donošenje Odluke o izmjeni Odluke o davanju saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma razmjenom nota između Vijeća ministara BiH i Vlade Japana o bespovratnoj japanskoj pomoći u iznosu od 500 miliona japanskih jena.

Komisija je zadužila Vijeće ministara BiH kao i sva nadležna ministarstva u Vijeću ministara BiH da prilikom pregovaranja i zaključivanja međunarodnih ugovora vode računa da formulacije u tekstu ugovora budu u skladu sa specifičnostima unutrašnjeg ustavnopravnog uređenja Bosne i Hercegovine, posebno s odredbama o podjeli nadležnosti u skladu s Ustavom i zakonima.

Također, zadužuje se Sekretarijat Predsjedništva BiH, te Ministarstvo vanjskih poslova BiH da prilikom dostavljanja međunarodnih ugovora PSBiH otklone sve nedostatke i propuste koji veoma ozbiljno otežavaju, a nekada i onemogućavaju njihovu prohodnost u PSBiH prilikom davanja saglasnosti za ratifikaciju.

Komisija je usvojila i nekoliko izvještaja o radu kao što je Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju u 2022. godini.

Usvojen je i Izvještaj o finansijskom poslovanju BHRT-a za 2022. godinu, te k znanju su primljeni Programski izvještaji BHRT-a za 2022. godinu i Programski plan rada i Finansijski plan BHRT-a za 2023. godinu, saopćeno je iz PSBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.