SASTANCI

Helez s vojno-diplomatskim predstavnicima u BiH

Apsolutno podržavam vaš rad koji pružate kroz bilateralnu saradnju, rekao je Helez

Helez sa vojno-diplomatskim predstavnicima u BiH. Ured za odnose sa javnošću MO BiH

A. O.

8.5.2023

Ministar odbrane BiH Zukan Helez, sa saradnicima, upriličio je susret s vojno-diplomatskim predstavnicima akreditiranim u Bosni i Hercegovini, tokom kojeg je održan okrugli sto s informativnim brifingom, danas u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.

Brifingu su, između ostalih, prisustvovali zamjenik ministra odbrane Slaven Galić, sekretar MO BiH Muhamed Smajić, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić i pomoćnici ministra odbrane BiH.

Zahvala za podršku 

Helez se predstavnicima vojno-diplomatskog kora zahvalio za kontinuiranu podršku i pomoć koja se realizira kroz planove bilateralne saradnje u oblasti odbrane, ali i za podršku našeg puta ka euroatlantskim integracijama.

- Apsolutno podržavam vaš rad koji pružate kroz bilateralnu saradnju, prijedloge za poboljšanje saradnje, kao i saradnju u svakom vidu s Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH. Moja su vam vrata otvorena za sve inicijative, a očekujem u narednom periodu poboljšanje i unapređenje naše saradnje u svakom segmentu - istakao je Helez.

Kad je riječ o aktivnostima saradnje s NATO-om, ministar Helez je posebno zahvalio predstavnicima NATO zemalja za brzu implementaciju Odluke o odobrenom Paketu pomoći na prošlogodišnjem samitu NATO-a u Madridu u vrijednosti od 50 miliona eura, koji obuhvata devet projekata pomoći za odbrambeni sistem i tri projekta pomoći za sigurnosni sistem BiH.

Poziv zemljama 

- Osim zemalja koje nam već pomažu da unaprijedimo operativne sposobnosti OS BiH, pozivam i ostale zemlje NATO da razmotre mogućnost uključenja u implementaciju Paketa pomoći za BiH, kroz donaciju materijalno-tehničkih sredstava, odnosno da pruže pomoć u modernizaciji i razvoju OS BiH - rekao je u svom obraćanju Helez.

Nakon obraćanja Heleza, informativni brifing izložio je pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović.

Predstavnici vojno-diplomatskog kora u BiH upoznati su s najznačajnim rezultatima rada MO i OS BiH u 2022. godini i s aktuelnim dešavanjima u okviru NATO integracijskog procesa, težišnim aktivnostima i projektima u Ministarstvu odbrane za 2023. godinu na popuni, edukaciji i obuci personala, pitanju opremanja OS BiH i drugim aktuelnim pitanjima u MO BiH.

U ime Asocijacije vojno-diplomatskih predstavnika, prisutnima se obratio doajen brigadir Robertino Ciobanu, koji je izrazio zahvalnost Helezu za upriličeni brifing i prijem, kao i kompletnom osoblju MO BiH za izvrsnu saradnju i prijateljsku atmosferu.

Kazao je da Asocijacija VDP posvećuje veliku pažnju programima saradnje s Ministarstvom odbrane BiH i podržava nastavak rada na svim projektima i proširenju saradnje s vojno-diplomatskim predstavnicima u BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.