BOMBARDERI B-1B LANCER

A onda je zagrmjelo: Pogledajte još dva videa i fotografije prelijetanja američkih bombardera iznad Sarajeva

Ovo je primjer saradnje po principu vojska vojsci, uz posvećenost miru, kazao ambasador Marfi

Američki vojnici na Grdonju - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
E. T. / Fena

30.5.2023

Dva američka bombardera tipa B-1B Lancer preletjela su danas zračni prostor iznad Sarajeva i još nekoliko bh. gradova, u znak prijateljstva i podrške SAD Bosni i Hercegovini, ali i snažne političke poruke upućene različitim akterima unutar i izvan naše zemlje.

Ambasador SAD u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy) naveo je današnje prelijetanje kao još jedan primjer saradnje između oružanih snaga BiH i vojske SAD, te napomenuo da su se bombarderi zaputili na područje Tuzle, gdje učestvuju u zajedničkoj vojnoj vježbi s pripadnicima OSBiH.

- Ovo je primjer saradnje po principu vojska vojsci, uz posvećenost miru. Kada kažemo da su SAD iskrenI prijatelj BiH i da će to tako ostati, to zaista i mislimo - kazao je Marfi.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, koji je rekao da je prelet bombardera zastrašivanje.

- To nije poenta ovakvih vježbi. Ovakve vježbe vojska SAD radi sa saveznicima širom svijeta. Mi smo partneri sa OS BiH već 20 godina i tu smo da pomognemo jedni drugima. Ponosni smo na to partnerstvo i ako Dodik ima probleme s tim, može da nam se obrati – dodao je ambasador.

Generalpukovnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović dodaje da Oružane snage BiH već godinama imaju odličnu saradnju s vojskom SAD, zasnovanu na principu „vojska vojsci“, a koja se implementira kroz različite vidove obuke i učešćem u mirovnim misijama širom svijeta.

- Činjenica je da u procesu unapređenja i modernizacije, vojska SAD je partner OS BiH i zahvaljujući tome OS BiH raspolažu s brojnim kapacitetima za odgovore na sadašnje i buduće izazove. Danas se snaga često mjeri s prijateljima koje imate, a danas smo vidjeli da SAD čvrsto stoje iza BiH. Pred nama su godine saradnje, te jačanje i modernizacija OS BiH – zaključio je Mašović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.