NA POFALIĆIMA

Gradsko vijeće Grada Sarajeva će na današnjoj sjednici raspravljati o lokaciji spomenika kralju Tvrtku

Grad Sarajevo ovu lokaciju za postavljanje spomenika smatra privremenom

Planirano izmiještanje spomenika. Printscreen

H. J. I.

31.5.2023

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva ponovo će se raspravljati, između ostalog, o odluci o podizanju spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću.

Nakon što je, zbog brojnih neslaganja, lokacija na kojoj se trebao postaviti spomenik mijenjana nekoliko puta, gradske strukture vlasti su kao konačnu lokaciju odabrale park u sarajevskom naselju Pofalići.

Javna rasprava trajala do 11. maja

Kada je utvrđena lokacija, prema procedurama i zakonu, uslijedila je javna rasprava na kojoj su učestvovali predstavnici Općine Novo Sarajevo, Zavoda za planiranje KS te klubova vijećnika. Rasprava je trajala sedam dana, odnosno do 11. maja 2023. godine.

Tokom javne rasprave, predstavnici Grada Sarajevo pojasnili su kako je za spomenik predloženo nekoliko lokacija u užoj gradskoj jezgri, ali da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika za svaku lokaciju dala negativno mišljenje.

- Kako bi se ovaj projekt realizovao, razmatrane su adekvatne lokacije van zone Historijskog urbanog krajolika te smo se odlučili za najbolji mogući izvor lokacije u ovom trenutku, a to je na Pofalićima uz glavnu saobraćajnicu - naveli su.

Privremena lokacija

Grad Sarajevo ovu lokaciju za postavljanje spomenika smatra privremenom.

- S obzirom na prethodno navedeno, jasno je da su se desile opstrukcije od drugih nivoa na realizaciji ovog projekta. Grad Sarajevo predloženu lokaciju smatra privremenom te će poduzeti napore da, kad se steknu mogućnosti, iznađe bolju lokaciju za predmetni spomenik - zaključuje se.

Nakon provedene javne rasprave, vijećnici bi na današnjoj sjednici trebali potvrditi odluku o postavljanju spomenika u naselju Pofalići.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.