SUD U HAGU

Miloševićevi šefovi tajnih službi: Stanišić i Simatović osuđeni su pravosnažno na po 15 godina zatvora

Ovom presudom proglašeni su krivim i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu

Ovo će biti konačna presuda na koju neće postojati mogućnost žalbe. Printscreen

H. J. I.

31.5.2023

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) danas je izrekao konačnu presudu na obnovljenom suđenju bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. 

Presudu su donijele sudije Graciela Gati Santana (Gatti), Li Mutoga (Lee G. Muthoga), Aminata Luis Runeni Ngum (Aminatta Lois Runeni N’gum), Jusuf Aksar (Yusuf), te Klaudija Hofer (Claudia Hoefer). Ovo je konačna presuda na koju ne postoji mogućnost žalbe.

U nastavku pročitajte kako smo uživo pratili izricanje presude. 

Stanišić i Simatović proglašeni krivim za UZP. Printscreen

12:43 Završeno je izricanje presude.

12:42 Žalbeno vijeće proglasilo je Stanišića i Simatovića krivim da su, učestvujući u UZP-u, izvršili deportaciju, prisilno premještanje, progon i ubistva. 

12:36 Apelaciono vijeće proglasilo je Stanišića i Simatovića odgovornim za njihova počinjenja po UZP-u.

12:34 Predsjedavajuća Santana prešla je na dio presude po žalbi Tužilaštva. Kazala je da je Tužilaštvo eliminisalo svaku sumnju da je SDB plaćala ljude koji su vodili Srpsku dobrovoljačku gardu, isplaćivala značajne iznose novca i da su Stanišić i Simatović bili odgovorni za te isplate.

12:29 Odbačeni su Simatovićevi žalbeni navodi na kaznu.

12:28 Žalbeno vijeće je zaključilo da Pretresno vijeće nije pogriješilo u svojoj ocjeni ili da mu (Stanišiću) je izreklo neadekvatnu kaznu, kazala je Santana.

12:24 Žalbeno vijeće odbilo je sva četiri osnova Stanišićeve odbrane na presudu Pretresnog vijeća kojom je osuđen na 12 godina zatvora. Žalbeno vijeće odbacilo je i navode iz žalbe Simatovića.

Počelo izricanje presude. Printscreen

12:22 Predsjedavajuća Santana osvrnula se na zaključke Pretresnog vijeća u vezi s odgovornošću optuženih za zločine u Bosanskom Šamcu kroz obuku pripadnika koji su učestvovali u zauzimanju ove opštine. Ona je ukazuje na žalbene navode odbrane Stanišića na ovu presudu.

12:13 Stanišić i Simatović osuđeni su pravosnažno na po 15 godina zatvora.

Apelaciono vijeće je prihvatilo žalbu Tužilaštva i zaključilo da su odgovorni za UZP koji je za cilj imao nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva kroz cijelo trajanje rata u BiH.

Ovom presudom proglašeni su krivim i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu.

12:10 Predsjedavajuća petočlanog Apelacionog vijeća Graciela Gati Santana kazala je da je ovo konačna presuda nakon postupaka započetih pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, čiji je nasljednik Mehanizam.

12:06 U toku je čitanje sažetka presude.

12:00 Počelo izricanje presude Stanišiću i Simatoviću.

11:43 Građani Sarajeva očekuju osuđujuću presudu Stanišiću i Simatoviću.

11:38 U ovim trenucima u sudnici Mehanizma u Haagu trebalo bi da počne izricanje konačne presude bivšim zvaničnicima Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

11:30 Portparolka Mehanizma Helena Eglston (Egglestone) objasnila je kako će teći izricanje presude i koliko je interes novinara.

11:23 U Sanskom Mostu organizovano je gledanje presude Stanišiću i Simatoviću. Novinarka BIRN-a Aida Trepanić gledat će zajedno sa stanovnicima ovog grada izricanje presude i donijeti prve reakcije.

11:10 Potpredsjednik RS Ćamil Duraković rekao je da bi konačno trebala biti donesena presuda da su "srbijanske službe bile umiješane u rat u BiH".

- Današnja presuda u predmetu Stanišić i Simatović je posebno bitna budući da je, pored toga što osim Stanišića i Simatovića pred Haškim tribunalom nijedan državni funkcioner Srbije nije ranije osuđen za umiješanost u rat u BiH. Također, ovo je posljednji proces pred ovim Tribunalom u vezi s procesuiranjem zločina počinjenih tokom rata u BiH - naveo je Duraković.

11:00 Stanišić, bivši šef SDB-a Srbije, i Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, terete se da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP), na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bilo uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija BiH i Hrvatske radi uspostavljanja etnički čiste srpske države.

Mehanizam je u junu 2021., nakon obnovljenog postupka, donio prvostepenu presudu kojom su Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora za učešće u zločinima u Bosanskom Šamcu u BiH. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.