"SREBRENIČKE MAJKE"

Fazila Efendić: Presudom Simatoviću i Stanišiću jasno je da je Srbija učestvovala u agresiji na BiH

Bitna je presuda i njena suština, jer su oni bili u vrhu i direktni su izvršioci projekta koji je isplanirao Slobodan Milošević, rekla je Efendić

Fazila Efendić. Anadolija

Anadolija

31.5.2023

Nakon presude Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću uslijedile su i brojne reakcije u Bosni i Hercegovini. Članice udruženja koje okupljaju preživjele žrtve genocida izricanje presude pratile su u Hagu.

Fazila Efendić, predsjednica udruženja "Srebreničke majke", u izjavi za Anadoliju rekla je da žrtve ne mogu biti zadovoljne dužinom kazne koja je izrečena Simatoviću i Stanišiću.

- Ono što je dobro jeste da su oni presuđeni i da se jasno presudom zna ko je učestvovao u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, a to je Srbija. Za žrtve to ne može biti nikad dovoljno. Dužina kazne nije dovoljna. Ali, bitna je presuda i njena suština, jer su oni bili u vrhu i direktni su izvršioci projekta koji je isplanirao Slobodan Milošević. Zbog toga je presuda bitna, da se zna zbog generacija koje dolaze - istakla je Efendić.

Podsjećamo, nekadašnji čelnici Službe državne bezbednosti Srbije (SDB) Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni su danas pred Apelacionim vijećem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) pravosnažno na po 15 godina zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.