ADVOKATICA

Vasvija Vidović za "Avaz" o izricanju presude Stanišiću i Simatoviću: Ovo je veoma značajno za BiH i Hrvatsku

Uvažavanjem žalbe tužioca presuda je izmijenjena na način da su oglašeni krivim za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu

Vidović: Važna presuda. Printscreen / Avaz

31.5.2023

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) danas je izrekao konačnu presudu na obnovljenom suđenju bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj koji su dobili po 15 godina zatvorske kazne.

Kako je za portal „Avaza“ izjavila advokatica Vasvija Vidović, ovo je jedna veoma značajna presuda za BiH, ali i Hrvatsku.

- Prvostepenom presudom ove osobe su bile proglašene krivim za pomaganje i podržavanje zločina u Bosanskom Šamcu. Međutim, uvažavanjem žalbe tužioca presuda je izmijenjena na način da su oglašeni krivim za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu, dakle, ne samo za podržavanje i pomaganje već za sve tačke optužnice navedene u presudi, a odnose se na Bosanski Šamac, Doboj, Sanski Most, Zvornik i dio općine Trnovo, udruženi zločinački poduhvat na sve te općine – rekla je Vidović za portal „Avaza“.

Dodala je da je na ovaj način Tužilaštvo ovu posljednju presudu Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, odnosno Mehanizma, uspjelo dokazati umiješanost rukovodstva jedne od najvećih poluga sistema vlasti u ratnoj Srbiji državne bezbjednosti.

Podsjećamo, presudu su donijele sudije Graciela Gati Santana (Gatti), Li Mutoga (Lee G. Muthoga), Aminata Luis Runeni Ngum (Aminatta Lois Runeni N’gum), Jusuf Aksar (Yusuf), te Klaudija Hofer (Claudia Hoefer). Ovo je konačna presuda na koju ne postoji mogućnost žalbe.

Žalbeno vijeće proglasilo je Stanišića i Simatovića krivim da su, učestvujući u UZP-u, izvršili deportaciju, prisilno premještanje, progon i ubistva. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.