DOBAR REZULTAT

Bivši haški tužilac Džefri Najs za "Avaz": UZP Simatovića i Stanišića povezan je s Miloševićem

Više se ne može poricati da je bilo odvojenog djelovanja Srbije u užasnim zločinima počinjenim u BiH

Najs: Nadam se da je ovo dobar rezultat za žrtve i ožalošćene. AP

Nerma Ajnadžić

1.6.2023

Očigledno je ovo dobar rezultat za tužilaštvo i, nadam se, za žrtve i njihove porodice u Bosni i Hercegovini.

Ovo je za „Avaz“ rekao bivši haški tužilac Džefri Najs (Geoffrey Nice) nakon presude Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) kojom su Jovica Stanišić, bivši rukovodilac Službe državne bezbjednosti (SDB) Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, i Franko Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od po 15 godina zbog zločina u BiH i Hrvatskoj.

- Ovo je važna odluka do te mjere da povezuje udruženi zločinački poduhvat (UZP) Simatovića i Stanišića s drugima, konkretno Miloševićem i vodstvom Srbije u Beogradu. Više se ne može poricati da je bilo odvojenog djelovanja Srbije u užasnim zločinima počinjenim u BiH. Presuda je i odraz krajnje nezadovoljavajuće prirode MMKS-a, a to su suđenja koja traju decenijama, kao i ovo što je dugo trajalo - rekao je Najs.

Dodao je da se ne može reći da ova presuda zatvara knjigu u zadovoljavajućem smislu.

- Postoji još mnogo problema u konfliktu koji se desio u BiH. Neki konkretno uključuju ne samo ono što se desilo u Srbiji i BiH već i podršku zapadnih zemalja, naprimjer, onome što se desilo u Srebrenici. Bez sumnje da i ova dvojica muškaraca znaju tajne o tome šta se desilo. Vrijedi posvetiti pažnju tome da je jedan od njih dvojice bio izvor informacija, na jedan ili drugi način, Zapadu. To pitanje, koliko mogu vidjeti, možda nikada ne bude riješeno. Slobodan protok informacija između Zapada i Beograda je od vitalnog značaja historičarima, ali i žrtvama i ožalošćenima. Sve u svemu, presuda je dobar rezultat tužilaštva i čestitam na tome. Narod u BiH mora odlučiti koliko im ovo pomaže toliko godina kasnije. I svi se pitamo kako je moguće i šta možemo učiniti kako bi se ovakva suđenja dešavala brže - zaključio je Najs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.