LIČNOST DANA

Džefri Najs: Nazvao stvari pravim imenom

Bivši haški tužilac istakao da će Putin do kraja života ostati etiketiran kao ratni zločinac

Najs: Veliki prijatelj BiH. AP

Nerma Ajnadžić

22.3.2023

Bivši haški tužilac Džefri Najs (Geoffrey Nice), koji je predvodio Haško tužilaštvo na suđenju bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću, jasno i glasno je poručio da će Vladimir Putin do kraja života ostati etiketiran kao ratni zločinac.

Sudilo mu se ili ne, pogled na ruskog predsjednika, nakon odluke Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da izda nalog za hapšenje, potpuno se promijenio. Niko više ne može opovrgnuti da ono što je Putin učinio Ukrajini i tamošnjem narodu ne priliči jednom predsjedniku, a ponajmanje u 21. stoljeću.

A Najs se ne plaši javno izgovoriti to. Čak je potcrtao da je ovo prilika i za sve ruske Putinove neistomišljenike da ga svrgnu s mjesta predsjednika i zaustave ludilo koje je započeo 24. februara 2022. i time promijenio svijet, utjerao strah u kosti mnogima, ali, ipak, uvjerio mnoge da je jedinstvo jedini ispravan odgovor.

Najs je u razgovoru za naš list istakao i još jednu vrlo bitnu stvar – Putin se plaši poraza.

Džefri Najs rođen je 21. oktobra 1945. godine u Londonu. Istraživao je ratne zločine počinjene u našoj zemlji i do danas ostao veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, potpuno shvatajući njenu prošlost, ali i želju za boljom budućnošću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.