SJEĆANJE NA ŽRTVE

Dan bijelih traka obilježen i u Švicarskoj: Srbija je bila uključena u zločine u BiH

Iskazali smo našu posvećenost da se pored Srebrenice doda i naziv grada Prijedora, rekla je Kuduzović

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+13
Alen Bajramovic

1.6.2023

Nizom sadržaja Dan bijelih traka obilježila je i nevladina organizacija Komisija bijelih traka sa sjedištem u Švicarskoj. Ispred palače UN-a u Ženevi, ispred spomenika žrtvama genocida u Srebrenici brojni građani s bijelim trakama na rukavima položili su cvijeće i odali počast žrtvama zločina u Prijedoru.

- Iskazali smo našu posvećenost da se pored Srebrenice doda i naziv grada Prijedora. Ohrabreni smo presudom izrečenom jučer u slučaju Stanišić i Simatović, jer ona uspostavlja izuzetno važne presedane u međunarodnom krivičnom pravu - država Srbija i njen sigurnosni aparat bili su uključeni u međunarodno zločinačko udruženje za izvršenje zločina u Bosni i Hercegovini. Očekujemo da nadležne institucije prepoznaju svoju odgovornost i preduzmu konkretne mjere u vezi s očuvanjem sjećanja na žrtve, pravdom za zločine i izgradnjom mira i pomirenja – kazala nam je predsjednica Komisije bijelih traka Ajla Kuduzović.

U saradnji s „Prosperitet Fondom“, „Bosona Ticino“ i udruženjima Bošnjaka, organizirana je i projekcija filma "DNK dostojanstva" u Luganu, Sionu, Lozani i Ženevi, gdje je održana i panel-diskusija s Ajlom Kuduzović i Srđanom Šušnicom. Organizirano je i niz tribina i manifestacija, a predstavnici Komisije učestvovali su i u panel-diskusiji Pravnog fakulteta u Zenici, posvećenoj Danu bijelih traka.

- Želimo se zahvaliti svim građanima i građankama, institucijama, nevladinim organizacijama i medijima koji su se pridružili obilježavanju Dana bijelih traka i podržali naše napore u promoviranju ljudskih prava, pomirenja i pravde. Vaša podrška je od izuzetne važnosti u stvaranju društva u kojem se takvi zločini neće ponoviti i gdje će svačije pravo na život i dostojanstvo biti poštovano. Kroz sve ove događaje, naše ključne poruke su sljedeće - genocidna politika koja je demonstrirana u Srebrenici uzrokovala je strahote i u Prijedoru.

Podržavamo porodice iz Prijedora i osuđujemo ponašanje lokalnih vlasti koje ne pokazuju posvećenost u odgovoru na zahtjeve porodica za izgradnjom spomenika poginuloj djeci. Naš rad neće stati dok se ne postigne puna istina, pravda i pomirenje za sve žrtve ratnih zločina – poručuje Ajla Kuduzović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.