PRES-KONFERENCIJA

Mijatović: Sve ćemo učiniti da "Zrak" ne ode u stečaj

Jedan od najvećih prirotiteta smanjenje opterećenja na plaću, rekao je Mijatović

Mijatović: Dva modela. M. Smajkić

Meliha Smajkic

1.6.2023

U Mostaru se danas održava sjednica Vlade FBiH, a na polovini zasjedanja novinarima se na pres-konferenciji obratio Vojin Mijatović, zamjenik federalnog premijera i ministar za razvoj, poduzetništvo i obrt.

Među ključnim prioritetima Vlade F BiH je, kako je kazao, kreiranje poslovnog ambijenta, podsticanje i rad investicija. S tim u vezi, kazao je, radna grupa završava program rada Vlade F BiH za ovaj mandatni period.

-Jedan od najvećih prioriteta je smanjenje opterećenja na platu u segmentu koji se odnosi na Zakon o porezu na dohodak i zakonsku obavezu doprinosa uz treći stub koji je iz nekog čudnog razloga stalno izostavljan,a to je minimalna plata.Taj set bi trebao biti zajedno usvojen u naredna tri mjeseca kada bude u potpunosti pripremljen, a na tome intenzivno radimo sa Unijom poslodavaca i sa sindikatima -kazao je on.

Naveo je kako su u dosadašnjim pregovorima došli do dva modela, a svima je cilj suzbijanje odlaska radne snage iz BiH.

Kazao je da je da danas Vlada F BiH prihvatila informaciju resornog ministarstva u vezi preduzeća „Zrak“ .

-Prethodni sastav vlade je usvojio odluku o dokapitalizaciji ovog preduzeća u iznosu od sedam miliona KM i obezbijedilo sredstva, a bez dileme procjena resornog ministarstva i nas je da nisu ispunjene pretpostavke ili tačnije zakonski uslovi za otvaranje stečajnog postupka. Stoga ćemo putem zakonskog zastupnika uraditi sve da zaustavimo proces stečaja i da vratimo proces u predstečajni postupak-kazao je on.

Naveo je i da će biti data podrška obnovi infastrukturi Memorijalnog centra Potočari te da je resorno ministarstvo obezbjedilo sredstva, a Vlada F BiH će dati saglasnost za izvođenje radova.

U vezi Rudnika mrkog uglja Banovići, a upitan o tome je li Vlada FBiH donijela odluku da upravljačku strukturu prepusti Mirsadu Kukuću i PDA, Mijatović je odgovorio da Vlada F BiH ne daje nijednoj političkoj stranci ni fizičkom licu nikakve pozicije.

-Informacija u vezi sa stanjem u Rudniku mrkog uglja Banovići je danas na Vladi i bez dileme bit će data saglasnost na razrješenje rukovodstva rudnika-rekao je on. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.