KRZNENI LJUBIMCI

Šta je neophodno da to bude legalno: BiH uvozi čak i pse

Komercijalni certifikat izdaje veterinarska inspekcija

Iz BiH izvezena 1.233 psa mješanca. Printscreen

Nerma Ajnadžić

2.6.2023

Problem pasa lutalica svakako je prisutan u Bosni i Hercegovini. No, srećom, u našoj državi postoje fosteri za njih, kao i dobri ljudi koji često snose troškove samo da čovjekov najbolji prijatelj ne bi lutao ulicama i gladovao.

Registrirana skloništa

Zahvaljujući njima, mnoštvo pasa, ali i mačaka biva udomljeno i na taj način usrećeno. Ljubitelji krznenih četveronožaca svjedoci su sve češćeg udomljavanja pasa iz inozemstva u BiH, ali i obrnuto.

Iako se često to radi bez adekvatnog nadzora i registracije, odnosno, drugim riječima, ilegalno, ima onih koji to rade prema svim propisima. A ne treba puno vremena ni novčanih sredstava.

Neophodno je da se izvadi takozvani komercijalni certifikat, koji izdaje veterinarska inspekcija putem udruženja, odnosno skloništa koja su registrirana. Ovo predstavlja i jedini legalni način udomljavanja pasa i mačaka van BiH, ali i uvoza u BiH.

To podrazumijeva da pas mora provesti 21 dan u skloništu, mora biti vakcinisan protiv bjesnila, biti u karantinu na praćenju, nakon čega se odradi klinički pregled i izdaje se certifikat koji ovjerava veterinarska inspekcija.

Najčešće se dogovori i prijevoz životinje do države u kojoj se udomljava.

Prema raspoloživim podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u prva četiri mjeseca ove godine u BiH je uvezeno 45 pasa mješanca, a izvezli smo 1.233 psa mješanca.

- Također, u navedenom periodu izvezli smo 75 domaćih mački - kazali su iz UIO.

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca vade nekomercijalni certifikat koji im je neophodan kako bi ljubimca poveli sa sobom, naprimjer, na ljetovanje.

Posjedovati pasoš

Naime, u skladu s regulativama Evropske unije, potrebno je da kućni ljubimci prilikom nekomercijalnog kretanja iz BiH u države članice EU posjeduju pasoš (vlasničku knjižicu) i veterinarsko-zdravstveni certifikat.

Certifikat je dokument koji se izdaje psima i mačkama da bi mogli putovati izvan granica BiH. Da bi životinja dobila certifikat, potrebno je da bude čipovana, da posjeduje novi pasoš za kućne ljubimce i da ima vakcinu protiv bjesnila koja mora biti aplicirana životinji najmanje 21 dan prije očekivanog putovanja.

Cijene variraju, ali otprilike košta oko 50 KM te je potrebno ovjeriti certifikat u općini nakon izdavanja.

Šta kaže Zakon

Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u članu 8. navodi:

- Imaoci pasa i mačaka dužni su da registriraju pse i mačke u veterinarskoj organizaciji koja vodi registar životinja u roku od sedam dana od dana stjecanja vlasništva. Radi identifikacije, sve životinje trajno trebaju biti označene, a imaoci pasa i mačaka dužni su da obave trajno označavanje pasa i mačaka pomoću mikročipa koje izvodi samo veterinar. Zabranjeno je uklanjanje mikročipa, osim u slučaju ako za to postoje opravdani zdravstveni razlozi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.