PREDSJEDNICA KOSOVA

Osmani otkrila detalje razgovora s Vučićem

Ovaj sastanak nije bio pregovarački, rekla je Osmani

Vjosa Osmani i Aleksandar Vučić. ATAImages/PIXSELL

S. S.

2.6.2023

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je povodom jučerašnjeg sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Moldaviji, da je on imao informativni karakter i da nije riječ o pregovorima, kao i da je održan na zahtjev predsjednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) i njemačkog kancelara Olafa Šolca (Scholz), prenio je Dukađini.

Sastanku je, osim Makrona i Šolca, prisustvovao i Žozep Borelj (Josep Borrell), visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, a Osmani je rekla da su od Kosova traženi novi izbori na sjeveru.

- Nisam planirala da se sretnem s Vučićem. Naravno, dijalog Kosova i Srbije je u toku u Briselu. Do sastanka je došlo na insistiranje evropskih lidera i naravno, kao predsjednik Kosova, željela sam da pokažem konstruktivnost koja je vrlina našeg naroda, da pokažem volju da sa svima možemo da razgovaramo. Nije prvi put da se nađemo s Vučićem na ovakvom sastanku. Ali moram da kažem da ovaj sastanak, koji je održan na insistiranje predsjednika Makrona i kancelara Šolca, nije bio pregovarački, već sastanak na kom smo razmijenili mišljenja. Vučić je jadikovao i žalio se i sigurno nije govorio istinu, što je njegova vrlina - rekla je Osmani.

Ona je rekla i da je sjever i dalje glavna tema na njenim sastancima s evropskim liderima.

- Također, imala sam trilateralni sastanak s predsjednikom Makronom i kancelarom Šolcom. Sastanku se pridružio i Borelj i detaljno smo razgovarali o izazovima s kojima se suočavamo i koje su neke od opcija koje mogu da nas natjeraju da idemo naprijed. U ovom trenutku je ključno da Srbija prestane da podržava kriminalne grupe koje prave većinu problema na sjeveru i šire u regionu i to je preduslov za deeskalaciju situacije. I drugo, puna primjena dogovora postignutog u Ohridu, jer je Vučić više puta rekao da nema namjeru da ga provodi. Prekršio ga je najmanje osam puta i zbog toga je ključno da postoji jasna poruku od EU - rekla je Osmani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.