STRUČNO MIŠLJENJE

Bejbi bum u Holivudu: Utječu li godine starih očeva na zdravlje djece

Robert de Niro, Al Paćino i Eklston šokirali sve. Anomalije unutrašnjih organa su vrlo rijetke, ali je moguć čitav niz drugih simptoma

Al Paćino u 83. godini čeka bebu. Printscreen

3.6.2023

Mnoge poznate ličnosti u starijoj dobi dobivaju djecu, ali glumci Robert de Niro, koji je u 79. godini postao otac, Al Paćino, koji ima 83 godine i koji s 54 godine mlađom djevojkom iščekuje svoje četvrto dijete, kao i Berni Eklston (Bernie Ecclestone), koji je dobio dijete u 90. godini, izgleda da su fenomeni.

Najčešći sindromi

Međutim, ono što je mnoge interesiralo jeste može li se, eventualno, to što su očevi stariji odraziti na zdravstveno stanje djece.

Kako starost očeva utječe na zdravlje beba, za „Avaz“ je pojasnila pedijatrica Gordana Vuković te istakla najčešće sindrome koji pogađaju ovu djecu.

Prema njenim riječima, stari očevi često dobivaju djecu s raznim simptomima oboljenja, kao što su Apertov sindrom, to je oblik akrocefalosindaktilije, urođeni poremećaj karakteriziran malformacijama lobanja, lica, šaka i stopala, te Crouzonov sindrom, koji je genetički poremećaj poznat kao sindrom branhijskog luka, tj. javlja se abnormalni rast lobanje.

Izgled glave

- Najpoznatiji od svih je Downov sindrom, to je trisomija 21 para hromosoma s poznatom kliničkom slikom, a javlja se u 50 posto slučajeva kod starijih očeva. Osim navedenog, tu je i beba koja se rodi s malom težinom, javlja se i prijevremeni porodi, kao i fetalna smrt bebe - navela je dr. Vuković.

Dr. Vuković: Urođeni poremećaji. Avaz

Osim navedenih, kod beba koje imaju starije očeve iznad 70 godina može se javiti i Apertov sindrom, tj. kod beba dolazi do srastanja kostiju glave i prstiju na rukama i nogama.

- Djeca imaju karakterističan izgled glave, imaju plitke očne jabučice i širok razmak između očiju. Anomalije unutrašnjih organa su vrlo rijetke, ali je mentalna retardacija prisutna u oko polovine osoba sa ovim sindromom - pojasnila je pedijatrica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.