MOSTAR

Obilježen Dan predškolskog odgoja HNK

Učestvovala su 253 odgojno-obrazovna uposlenika

Sa današnjeg skupa. M. Smajkić

Meliha Smajkic

3.6.2023

U organizaciji predškolskih ustanova Hercegovačko-neretvanskog kantona, Zavoda za školstvo Mostar i Pedagoškog zavoda Mostar danas je održan Dan predškolskog odgoja HNK.

Na plenarnom izlaganju i 12 radionica učestvovala su 253 odgojno-obrazovna uposlenika ustanova za rani i predškolski odgoj i obrazovanje.

Promocija odgoja i obrazovanja djece

Svrha obilježavanja Dana predškolskog odgoja je, kako je navedeno, promocija odgoja i obrazovanja djece rane i predškolske dobi kao najvažnijeg perioda za razvoj inteligencije jer se 75 posto sposobnosti za učenje razvije do sedme godine života.

Ključni učesnici u formiranju mladog čovjeka su odgojno-obrazovni uposlenici te njihova uloga i značaj treba biti predstavljena društvenoj zajednici.

Na skupu je predstavljena i Studija UNICEF -a o ulaganju u djecu od začeća do šeste godine koja je rađena za Bosnu i Hercegovinu.

Pristup usmjeren na dijete

Stručna savjetnica za predškolski odgoj dr. sc. Marina Zeleničić istakla je kako odgajatelji zajedno sa svojim stručnim timovima, uz svesrdnu pomoć direktora provode kvalitetne odgojno-obrazovne programe.

- I, pored toga što nemamo kvalitetnu zakonsku regulativu možemo se pohvaliti kvalitetnom praksom, pristupom usmjerenim na dijete. Kroz projektne aktivnosti koje provodimo posljednjih godina definirali smo ishode i pokazatelje za razvojna područja koja podržavaju cjelovit razvoj djeteta. Prati se svako dijete, procjenjuju njegove jake strane i nude izazovi kako bi ostvarilo svoj puni potencijal. Na temelju postignuća djece i njihovim razvojnih mogućnosti planiraju se aktivnosti. Zato danas ponosno stojimo ovdje, ponosni na ono što radimo, odgovorno, savjesno i nadasve profesionalno, svjesni činjenice kako je buduća intelektualna snaga ovoga društva povjerena odgajateljima - kazala je Zeleničić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.