POGINULA 26. MAJA

Održan protest građana "Bihać za Azru": "Sklonite ubice sa ulice"

Okupilo se nekoliko desetaka ljudi

Sa održanih protesta. RSE

H. J. I.

4.6.2023

U Bihaću je u nedjelju, 4. juna održan protest građana "Bihać za Azru", nakon pogibije njihove sugrađanke Azre Spahić u Sarajevu 26. maja.

Ona je nastradala nakon što je nju i još dvije pješakinje u centru grada, dok su prelazile pješački prelaz, automobilom udario Armin Berberović koji je nakon toga uhapšen. Njemu je Kantonalni sud u Sarajevu odredio jednomjesečni protvor.

"Stop nasilju na ulicama"

Na glavnom gradskom trgu u ovom gradu na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, mladi iz lokalne antifašističke organizacije su držali natpise sa porukama "sklonite ubice sa ulice" i "stop nasilju na ulicama".

Na protestu je bilo nekoliko desetaka ljudi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je objavilo da Berberović nije imao položen vozački ispit, da je tokom vožnje imao 0,41 promila alkohola u krvi, te da je vozio brže od ograničenja.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo ga je zvanično osumnjičilo za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja.

Zbog cijelog slučaja su se prošle sedmice okupili i građani Sarajeva. Njih nekoliko stotina su 28. maja tražili veću sigurnost na ulicama. 

Predložene mjere Vlade KS

Istog dana je Vlada Kantona Sarajevo, jednog od deset u entitetu Federacija BiH, održala je vanrednu sjednicu.

Vlada je predložila smanjenje brzine u naseljenom mjestu te da ono tamo gdje je do sada ograničenje bilo 40, bude smanjeno na 30 kilometara na sat, a tamo gdje je bilo 60, da se smanji na 50 kilometara na sat.

Ostale mjere koje su u planu su pojačano prisustvo policije na frekventnim raskrsnicama i dijelovima grada, povećan broj mobilnih radara i vozila-presretača, te posebno pojačan policijski nadzor tokom vikenda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.