PREDSJEDNIK NSRS

Stevandić: Treba pričekati novi raspored snaga u svijetu i onda podijeliti BiH

Stevandićeva je teza kako treba biti strpljiv i pričekati trenutak u kojemu više "neće biti otpora" samostalnom odlučivanju Srba

Nenad Stevandić. Printscreen

H. J. I.

6.6.2023

Bosanski Srbi trebaju biti strpljivi i pričekati novi raspored snaga u svijetu, kako bi konačno realizirali svoj krajnji cilj koji se svodi na otcjepljenje teritorija na kojemu su većina od BiH, kazao je u utorak NSRS Nenad Stevandić. 

"Osporavanje kosovske nezavisnosti"

Na sjednici Narodne skupštine održanoj u Banjoj Luci, na čijem je dnevnom redu bila rezolucija kojom bi taj enitet podupro zahtjeve Beograda u odnosu prema Kosovu, Stevandić je uvjeravao zastupnike kako na osporavanju kosovske nezavisnosti treba insistirati.

Rekao je da će za to, baš kao i za ciljeve vodstva bosanskih Srba, doći vrijeme kada se promijeni odnos snaga u svijetu.

- Treba pričekati novi raspored snaga i njega će biti - kazao je Stevandić, koji slovi za bliskog saveznika predsjednika RS Milorada Dodika koji već godinama otvoreno prijeti otcjepljenjem RS od BiH.

Pričekati trenutak u kojem više "neće biti otpora"

Stevandićeva je teza kako treba biti strpljiv i pričekati trenutak u kojemu više "neće biti otpora" samostalnom odlučivanju Srba, očito aludirajući na podršku Zapada teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH kao i nezavisnosti Kosova.

Stevandić je krajem maja boravio u Rusiji kako bi tamo, navodno, razgovarao o pitanjima zaštite okoliša i pritom se sastao sa zamjenikom predsjednice Vijeća Federacije ruskog parlamenta Konstantinom Kosačevim.

Nakon toga se pohvalio kako RS ima "odlične kontakte" te kako vodi "sjajnu i izbalansiranu politiku".

Samo nekoliko dana ranije u Rusiji je bio i Dodik koji se u Moskvi sastao s Putinom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.