PREDJEDAVAJUĆA VM

Krišto na sjednici PIC-a: Opredijeljenost svih naroda koji žive u BiH je put ka članstvu u EU

Izrazila je podršku naporima članica PIC-a u promoviranju dijaloga i saradnje među predstavnicima konstitutivnih naroda

Borjana Krišto. Vijeće ministara

H. J. I.

7.6.2023

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto obratila se danas u zgradi Parlamentarne skupštine BiH Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira (PIC), gdje je naznačila da će i dalje svojim radom nastaviti činiti sve na jačanju saradnje i napretka u implementaciji trajnog mira u BiH.

Promoviranje dijaloga i saradnje

Izrazila je podršku naporima članica PIC-a u promoviranju dijaloga i saradnje među predstavnicima konstitutivnih naroda i različitim političkim akterima u Bosni i Hercegovini i dodala da se samo zajedničkim naporima, uz međusobno uvažavanje i poštovanje, mogu prevladati izazovi koji se nalaze pred Bosnom i Hercegovinom te ostvariti napredak u izgradnji trajnog mira, sigurnosti i stabilnosti u našoj zemlji.

- Vjerujem kako je upravo ovakav dijalog i naša sve uspješnija saradnja jedini i najbolji način kojim se može osigurati stabilnost i prosperitet za cijelu BiH, za sva tri njena konstitutivna naroda i sve druge građane koji žive u Bosni i Hercegovini. To će u konačnici trasirati i naš put kada je u pitanju pristupanje velikoj evropskoj porodici, gdje Bosna i Hercegovina i pripada. Iskoristit ću i ovu priliku i još jednom izraziti svoje čvrsto uvjerenje da je opredijeljenost svih naroda koji žive u BiH put ka članstvu u EU i ponoviti našu snažnu predanost evropskoj agendi, reformi i napretku - rekla je Krišto.

Kad je riječ o jačanju saradnje s NATO-om, Krišto je kazala da je svima jasno da o ovom pitanju ne postoji unutrašnji konsenzus, ali da će lično, u okviru svojih nadležnosti, intenzivno raditi na postizanju dogovora.

Predan i težak rad na putu ka EU

Predsjedavajuća Krišto je naglasila da nas na našem evropskom putu čeka predan i težak rad, kako bi se ispunili zadani ciljevi te istakla da je Vijeće ministara BiH svjesno  odgovornosti koju ima.

- Također, svjesni smo da postoje i brojni izazovi s kojima se moramo suočiti ako želimo krenuti naprijed i osigurati prosperitetnu budućnost. Vjerujem da smo na dobrom putu i ja bih kazala da je više nego ikada prije Bosna i Hercegovina okrenuta budućnosti te da smo u tom smislu sazreli i stvorili uslove da kroz institucionalni dijalog i dijalog političkih lidera u BiH možemo osigurati unutrašnju stabilnost i saradnju, donositi odluke i ubrzati reformske procese koji će omogućiti kvalitetniji život svima u Bosni i Hercegovini - rekla je Krišto.

Govoreći o radu Vijeća ministara BiH, predsjedavajuća Krišto je rekla da su svi ministri reformskom putu pristupili ozbiljno, pogotovo kad su u pitanju kriteriji Evropske unije, uključujući 14 prioriteta iz mišljenja o zahtjevu za članstvo iz 2019. godine i 8+1 preporuka Evropske komisije iz 2022. Dodala je da ubrzani ekonomski razvoj, jačanje vladavine prava, borba protiv korupcije, jačanje i unapređenje međusobnog povjerenja ostaju ključni prioriteti Vijeća ministara BiH. Istakla je da je ovaj saziv pokazao predanost načelima zajedničkog rada, međusobno uvažavanje, efikasnost i neupitnu opredijeljenost evropskim integracijskim procesima.

Nekoliko važnih zakonskih inicijativa

Krišto se zatim, u svom obraćanju, osvrnula na neke od važnijih materijala koji su razmatrani i usvojeni u prethodnom periodu. Naglasila je da je, osim toga, pokrenuto i nekoliko važnih zakonskih inicijativa s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja stranih investicija te da su u pripremi i materijali kojima će se pokrenuti sveobuhvatna reforma sistema javne uprave s ciljem poboljšanja njene efikasnosti i transparentnosti.

Dodala je da se, u svjetlu daljnjeg napretka i nastavka izgradnje povjerenja u Bosni i Hercegovini, uz uzajamno poštivanje ustavnog načela jednakopravnosti, mora vrlo brzo postići politički dogovor koji će omogućiti da svaki od konstitutivnih naroda bude jednakopravan u institucijama koje su namijenjene za zaštitu kolektivnih prava - Predsjedništvu BiH i domovima naroda - a kojim će se ukloniti svaki postojeći vid diskriminacije i prema svakom pojedincu. S tim u vezi, rekla je da se mora provesti ograničena ustavna reforma, kao i sveobuhvatna reforma izbornog zakona, odnosno implementirati odluka Ustavnog suda i presude Evropskog suda za ljudska prava.

Regionalna saradnja

Govoreći o regionalnoj saradnji, predsjedavajuća Krišto je rekla da BiH ostaje opredijeljena za daljnje jačanje regionalne saradnje na načelima dobrosusjedstva, jačanje političkog dijaloga, mira i stabilnosti u regiji te da u tom kontekstu Bosna i Hercegovina ostaje privržena Berlinskom procesu kao temeljnom mehanizmu za put naših društava u konkurentna i stabilna evropska društva.

Na kraju svog obraćanja predsjedavajuća Krišto je zahvalila PIC-u na podršci i potvrdila spremnost naše zemlje za partnerstvo sa svim državama i organizacijama Vijeća za provedbu mira. Istakla je lično uvjerenje da se zajedničkim naporima, a, prije svega, unutrašnjim političkim dijalogom, uz međusobno uvažavanje i poštovanje usvojenog mehanizma koordinacije za proces evropskih integracija BiH, mogu prevladati svi predstojeći izazovi i time osigurati da Bosna i Hercegovina ostane trajno mjesto mira, sigurnosti i prosperiteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.