INSPEKTORI PU FBIH

Na području SBK izvršene 73 kontrole priređivača igara na sreću klađenjem

Predmet kontrola bila je provjera zakonitosti poslovanja poreznih obveznika

Igre na sreću. Printscreen

A. O.

8.6.2023

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH - Kantonalnog poreznog ureda Novi Travnik 6. i 7. juna 2023. godine izvršili su 73 inspekcijska nadzora priređivača igara na sreću klađenjem. Kontrole su izvršene u popodnevnim satima na području Jajca, Gornjeg Vakufa, Donjeg Vakufa, Novog Travnika, Viteza, Bugojna, Travnika, Busovače, Fojnice, Kreševa i Kiseljaka.

Predmet kontrola bila je provjera zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i ispunjavanje uslova pripisanih Pravilnikom o prostornim, tehničkim i drugim uslovima za priređivanje igara na sreću klađenjem.

U izvršenim kontrolama utvrđeno je da 60 uplatnih mjesta kladionica ne ispunjava propisane prostorne uslove za priređivanje igara na sreću, odnosno uplatno mjesto kladionice se nalazi u okviru ugostiteljskog objekta bez potpune fizičke odvojenosti i da 27 uplatnih mjesta kladionica ne evidentira svaki pojedinačno ostvareni promet preko fiskalnog uređaja.

Zbog utvrđenih nepravilnosti doneseno je 60 Rješenja o otklanjanju nepravilnosti i izdata su 62 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 107.350,00 KM.

Porezna uprava Federacije BiH će nastaviti aktivnost inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu, te poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.