USPJEŠNO

Ansambl narodnih igara i pjesama Centra za kulturu Goražde obilježio 26 godišnjicu rada

Nastojimo našu djecu odgajati u duhu tradicijskih vrijednosti, kazao je Đozo

Sa događaja. Fena

FENA

10.6.2023

Ansambl narodnih igara i pjesama Centra za kulturu Goražde koncertom je obilježio 26 godišnjicu uspješnog rada i postojanja.

Brojnoj publici, u velikoj sali Centra za kulturu, u petak navečer predstavljeno je oko 120 članova svih generacija, koji su igrom i pjesmom pokazali samo dio kulture, tradicije i običaja koje više od dvije i po decenije njeguje ovaj kolektiv.

- Ansambl narodnih igara i pjesama kroz svoj rad nastoji njegovati sve one vrijednosti koje čine jedno folklorno društvo, s akcentom na očuvanje naše kulturne baštine, tradicije folklornih igara i narodnih pjesama naših naroda. Imamo razloga biti ponosni na naš dosadašnji rad i rezultate a posebno na sve naše članove koji su svih proteklih godina dali svoj doprinos u njegovom radu – kazao je rukovodilac Ansambla Muhidin Đozo – Kiko.

Naglasio je da se posebna pažnja u radu tog ansambla posvećuje odgoju i kulturi uopće.

- Nastojimo našu djecu odgajati u duhu tradicijskih vrijednosti, razvijati ljubav prema fokloru i doprinijeti da izrastu u zdrave ličnosti. Ponosni smo na činjenicu da se naš rad prepoznaje što potvrđuje podatak da su hiljade mladih Goraždana odrasle uz Ansambl, da sada tu igraju i njihova djeca te da se ljubav prema tradiciji i fokloru prenosi sa generacije na generaciju – kazao je on.

S obzirom da se veliki broj djece i mladih danas okuplja kroz različite selekcije Ansambla, po riječima Đoza, i to je dokaz da ovaj kolektiv ne treba brinuti za svoju budućnost

- Vjerujemo da će Ansambl i u godinama koje dolaze okupljati omladinu, njegovati prave vrijednosti i nastaviti putem koji su na najbolji način trasirale dosadašnje generacije koje su bile istinski ambasador Goražda i BiH – kazao je Đozo.

Ansambl narodnih igara i pjesama Centra za kulturu Goražde osnovan je 13. juna 1997. godine na inicijativu grupe entuzijasta na čelu sa tadašnjim direktorom te ustanove rahmetli Elvedinom Hreljom te Muhidinom Đozom. Nastavljajući tradiciju nekadašnjeg KUD-a „Alija Hodžić“ u proteklih 26 godina u rad Ansambla smjestilo se hiljade sati učenja, proba, stotine koncerata, prijateljstava i susreta širom BiH, regiona, Evrope i svijeta.

Egipat, Turska, Švedska, Francuska, Njemačka, Austrija, Slovenija, Hrvatska Srbija Crna Gora, samo su neke od brojnih destinacija na kojima je dostojanstveno predstavljao Goražde, BPK i BiH noseći titulu istinskih kulturnih ambasadora. U bogatoj kolekciji Ansambla nalazi se veliki broj medalja i drugih nagrada i priznanja, među kojima i srebro osvojeno na svjetskoj olimpijadi folklornih društava u austrijskom gradu Lincu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.