REAKCIJE

Analitičarka Ivana Marić za "Avaz": "Online vojska" SDA pala bez ispaljenog metka

Čim su vidjeli da neće više imati ni novca, ni moći, odmah se i vojska povukla, položila oružje i neslavno krenula u zaborav, kazala je Marić

Marić: Tužilaštvo mora završiti proces. Printscreen

Alen Bajramovic

13.6.2023

Najpoznatiji internet-patriota i SDA bot Jasmin Mulahusić iz Luksemburga okačio je tastaturu o klin i oprostio se od svojih pratilaca na društvenim mrežama uz poruku da „sve ima početak i kraj“.

Branio Fadila

Mnogo energije i, kako sam kaže, novca, zdravlja i slobode uložio je u pokušaje odbrane perjanica SDA od opravdanih kritika javnosti, ali i diskreditacije, vrijeđanja i napada na njihove političke protivnike, novinare, neovisne intelektualce, da bi na kraju zaključio da je sve činio “za ideju koju više ne prepoznajem tamo gdje sam vjerovao da stanuje”.

- Veliko je iznenađenje da je „online vojska“ SDA tako brzo pala, bez ijednog ispaljenog metka, čim su izgubili vlast. Čim su vidjeli da neće više imati ni novca, ni moći, odmah se i vojska povukla, položila oružje i neslavno krenula u zaborav. Nadam se da će Tužilaštvo završiti proces u vezi s njim i širenjem nacionalne mržnje, posebno što sada više nema kadrova koji su blokirali njegovo hapšenje i procesuiranje - kaže za „Avaz“ politička analitičarka Ivana Marić, koja je i sama bila na meti Mulahusića.

Slika s Bakirom

Dodaje da se, osim Mulahusića, povukla i armija botova, posebno iz inozemstva, što vidi kao dokaz njihove direktne povezanosti sa SDA.

Mulahusić: Okačio tastaturu o klin. Facebook

- O tome ni do sada nije bilo dvojbe zbog fotografija s Izetbegovićem, Novalićem, večera u Luksemburgu i drugdje. Nisu čak sačekali da izgube javne kompanije, a već su ih napustili. S druge strane, možda se i u SDA dešavaju neke promjene. Možda su shvatili da je ta ratnohuškačka retorika, diskreditacija, nazivanje ustašama i četnicima ne samo svih onih koji nisu Bošnjaci već i proglašavanje bošnjačkim izdajicama pojedinih političara toliko retrogradna da su i zbog toga, pored velikog broja osvojenih glasova, ostali u opoziciji - ističe Marić.

Veliki fan Osmana

Podsjećamo, u septembru 2021. godine Mulahusić je uhapšen na graničnom prijelazu kod Bosanskog Broda. Njega Tužilaštvo BiH zvanično sumnjiči za krivično djelo širenje nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti.

No, Sud Bosne i Hercegovine pustio je Mulahusića na slobodu, da bi se on, tri dana poslije, bez određivanja bilo kakvih mjera zabrane, vratio u Luksemburg i nastavio po starom.

On je na svojim mnogobrojnim profilima na društvenim mrežama godinama objavljivao sadržaje koji su često targetirali političke aktere, novinare i aktiviste, te izražavao radikalne stavove i beskompromisnu podršku članovima SDA. Bio je veliki fan Osmana Mehmedagića Osmice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.