RAZGOVOR

Zamjenica državnog ministra Duška Jurišić za "Avaz": Neću da šutim ili budem ukras!

Pozivom da se prestane s kršenjem prava radnika na slobodne dane započela je tešku borbu u ovoj oblasti

Jurišić: Napadi na povratnike posebno zabrinjavaju. Fena

Alen Bajramovic

14.6.2023

Cijeli radni vijek sam na meti kritika, dezinformacija i pritisaka, jer mnogima bi odgovaralo da šutim ili budem ukras, kaže za “Avaz” zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić.

Veliki izazovi

Iako je energično prionula na posao, ukazala na kršenja ljudskih prava ugroženih zajednica, bila tamo gdje se ona ugrožavaju, našla se na meti kritika, pa i dezinformacija.

- Otvaram i teme o problemima s kojima su se ne tako davno suočili LGBTIQ aktivisti u Banjoj Luci. Uoči Povorke ponosa u Sarajevu pred novim su izazovima. To nije popularna tema, ali ne borim se za glasove ni za medijski prostor. Prave bitke vode se daleko od očiju javnosti. Budite uvjereni da tu ne kalkulišem i spremna sam da razgovaram sa svima, pri čemu nema polovičnih rješenja kad je riječ o ljudskim pravima - kaže Jurišić.

Napadi na povratnike posebno brinu, a 23. juna navršit će se tri mjeseca od napada na Ajšu i Fadila Memiševića iz sela Omeragići kod Višegrada.

- Ajša i Fadil traže samo jedno, da napadači budu privedeni pravdi. Predmet je u Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo, a višegradski policijski inspektori sačinili su i predali izvještaj. Želim da se nadam da Bošnjacima u Podrinju niko nije namjeravao poslati poruku da su tamo nepoželjni 28 godina nakon završetka rata. Jedini pravi način da se to dokaže je otkrivanje i sankcioniranje počinilaca napada. Identična je poruka i za sve povratnike drugih nacionalnosti – ističe Jurišić.

Podsjeća i na pokušaj provale u Saborni hram Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu, skrnavljenje Tucakovića džamije u Neumu, kojoj se uskraćuje i urbanistička dozvola za minimalno proširenje, kao primjere ugrožavanja prava povratnika koji se ne mogu tumačiti kao pojedinačni incidenti.

Pozivom da se prestane s kršenjem prava radnika na slobodne dane započela je tešku borbu u ovoj oblasti.

Veliki izazov

- Sindikalni aktivisti, poput vrlo marljive Mersihe Ferhatović-Beširović, nisu imali adekvatne sagovornike u Vladi FBiH u prošlom mandatu. Zato je za Vladu Nermina Nikšića veliki izazov naći balans između zahtjeva poslodavaca i radnika, rasteretiti privredu, te povećati plate i osigurati pravo na zakonom utvrđeno radno vrijeme i slobodne dane sedmičnog odmora – ističe Jurišić.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Nacrt zakona o slobodi pristupa informacijama, Nacrt zakona o VSTV-u BiH. Već su objavljene neke od značajnih primjedbi, ali bitno je da postoji raspoloženje nadležnih ministara i državnih zastupnika da se one usvoje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.