STEVANDIĆ OBJAVIO

Ustavni sud BiH ostaje bez još jednog sudije, povlači se Zlatko Knežević?

Knežević je našao najbolji način da ispoštuje odluku Narodne skupštine, a da sačuva dignitet sudijske funkcije - rekao je Stevandić

Avaz

D. H.

14.6.2023

Zlatko Knežević, sudija iz Republike Srpske, povlači se iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. O tome je obavijestio predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, koji je ovu informaciju potvrdio Srni.

Poštuje odluku Skupštine

- Knežević je našao najbolji način da ispoštuje odluku Narodne skupštine, a da sačuva dignitet sudijske funkcije  - rekao je Stevandić.

Podsjetimo Narodna skupština Republike Srpske je 26. aprila usvojila zaključak koji poziva sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda da podnesu ostavke. Razlog je, kako je objašnjeno, “antidejtonsko i antiustavno djelovanje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje je kulminiralo odlukama o državnoj imovini”.

U Ustavnom Sudu Bosne i Hercegovine Zlatko Knežević je jedini sudija iz Republike Srpske. Za "Glas Srpske" je potvrdio kako će podnijeti zahtjev za odlazak u prijevremenu penziju i očekuje da ta procedura bude završena do kraja godine.

Prijevremena penzija

- Za nekoliko mjeseci ispunjavam uslove za prijevremenu penziju, rekao je Knežević za banjalučki dnevni list.

U prethodnom periodu zbog ozbiljnih zdravstvenih problema Knežević je bio na bolovanju, ali, kako je jučer istakla Valerija Galić, Knežević se vratio na posao i učestvovat će na plenarnoj sjednici u julu.

Podsjetimo, u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine već su upražnjene dvije fotelje, nakon što su Mate Tadić i Miodrag Simović napustili Ustavni sud, kada su stekli uslove za penzionisanje. Njihove nasljednike Parlament Federacije Bosne i Hercegovine i Narodna skupština Republike Srpske još nisu imenovali.

Namjera da deligitimira Ustavni sud

Podsjetimo da je uoči usvajanja odluke kojom se Zlatko Knežević poziva da napusti Ustavni sud Bosne i Hercegovine, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik govorio da se time namjerava delegitimisati rad Ustavnog suda.

Danas se ponovo oglasio o ovom pitanju, napisavši, između ostalog, kako je “Ustavni sud BiH od institucije koja treba da štiti Ustav BiH, onako kako je to i predviđeno Dejtonskim sporazumom, posljednjih godina prerastao u otuđeni centar koji se izdigao iznad Ustava BiH… Republika Srpska ne može da prihvati nametanje takvih odluka koje se donose čak i bez prisustva predstavnika Republike Srpske u Ustavnom sudu BiH”.

Ipak, iako Ustavni sud, zbog odsustva Kneževića neko vrijeme nije održavao sjednice, pravila kažu da i bez sudija iz Republike Srpske sud može donositi odluke, sve dok postoji većina, a nju čini pet od ukupno devet članova ove institucije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.