STAVOVI Predsjednik Ustavnog suda BiH

Knežević: Ne postoji mogućnost da se smanji teritorij RS-a

Uknjižena imovina na BiH ni u kojem slučaju neće smanjiti omjer entiteta, pojasnio je Knežević

E. H. / Avaz.ba

Knežević: Ne postoji mogućnost da se smanji teritorij RS-a

Foto: Arhiv


Ne postoji mogućnost da se smanji teritorija Republike Srpske, kazao je predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević komentarišući dvije odluke Ustavnog suda BiH u vezi s vojnim objektima u Foči i Doboju.

- U konkretnom slučaju ne mogu govoriti kako smo glasali, jer je to zabranjeno. Konkretno, radi se o procesnim razlozima, dakle ovdje se nije odlučivalo o meritumu, da li može, treba ili ne može i ne treba nešto da se knjiži, nego se radilo o klasičnom upravnom postupku. Dakle, ne radi se ni o kakvom nalogu da se nešto knjiži sutra ujutro ili ne knjiži, nego je vraćeno na ponovno odlučivanje – pojasnio je u intervjuu za poltički magazin „Pečat“ na RTRS-u. 

Dodao je da uknjižena imovina na BiH ni u kojem slučaju neće smanjiti omjer entiteta, ili povećati, kako je sada 51:49 između Federacije BiH i Republike Srpske.

  • Knežević: primjer je zgrada UIO u Banjoj Luci

    Knežević: primjer je zgrada UIO u Banjoj Luci

    Foto: Arhiv


- Dakle, ne postoji mogućnost da se smanji teritorija Republike Srpske. Primjer je zgrada UIO BiH koja se nalazi u Banjoj Luci i njeno je vlasništvo, pa nije smanjena teritorija Banje Luke i RS-a – naglasio je Knežević. 

Govreći o budućnosti Ustavnog suda, odnosno stranaca u njemu, Knežević je istakao da vidi budućnost Suda onako kako kažu Ustav i Parlament BiH.

- Ako promijene, a Ustav BiH dopušta promjenu stranih kolega, onda je to budućnost Ustavnog suda. Ako ne promijene, ostaje onako kako jeste – zaključio je Knežević.

Više o temi Zlatko Knežević

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na