BORBA PROTIV KRIMINALA

Nastavljaju se aktivnosti na jačanju institucionalnih kapaciteta VSTV-a BiH

Vijeće je usvojilo Izvještaj i uputilo ga radnim tijelima na dalju operacionalizaciju, nakon čega slijedi i primjena definisanih preporuka

Sa održanog zasjedanja  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
A. O.

15.6.2023

Niz preporuka o jačanju regulatorne uloge Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine na polju procesuiranja predmeta organiziranog kriminala i korupcije, predstavljen je kroz Nezavisni izvještaj o trenutnim praksama VSTV-a BiH i preporukama za jačanje regulatorne uloge u ovom polju.

Dokumente čiji će zaključci i preporuke biti dio aktivnosti usmjerenih na unapređenje oblasti procesuiranja predmeta organiziranog kriminala i korupcije, izradila je nezavisna konsultantska agencija kao dio aktivnosti Projekta "EU podrška reformama pravosuđa u BiH - IPA 2019" koji VSTV BiH realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije, a predstavljen je na sjednici Vijeća, održanoj 14.06.2023. godine. Dokumenti su prethodno predstavljeni i članovima Vijeća, kao i uposlenicima Sekretarijata VSTV-a BiH.

Vijeće je usvojilo Izvještaj i uputilo ga radnim tijelima na dalju operacionalizaciju, nakon čega slijedi i primjena definisanih preporuka s ciljem dodatnog jačanja institucionalnih kapaciteta VSTV-a BiH kao regulatornog tijela za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Pitanja na koja odgovara Nezavisni izvještaj su pitanja postojanja sistemskog nadzora nad radom/rezultatima sudova i tužilaštava u posebnoj oblasti rješavanja predmeta organiziranog kriminala i korupcije, postojanja sistemske koordinacije između svih relevantnih strana za efikasan odgovor pravosuđa na organizirani kriminal, kao i sistemskog nadzora nad efikasnosti i kvalitetom rezultata sudova i tužilaštava.

U prethodnom periodu održan je i niz sastanaka tokom kojih je govoreno o trenutnim praksama i mjerama koje VSTV BiH kao regulatorno tijelo provodi na ovom polju, kako bi bile identifikovane mjere koje je potrebno poduzeti da bi se osnažila uloga VSTV-a BiH, kako u donošenju potrebnih relevantnih politika, tako i njihovom provođenju i praćenju radi kontinuiranih poboljšanja i preuzimanja odgovornosti za rad pravosuđa u ovoj oblasti.

Efikasnije procesuiranje krivičnih djela organizovanog kriminala i korupcije jedan je od zahtjeva reformskog procesa, ali i strateško opredjeljenje VSTV-a BiH, zbog čega je bilo neophodno napraviti detaljan pregled trenutnih praksi te detektovati oblasti u kojim su promjene nužne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.