NAKON UKIDANJA PDV-A

Magazinović: Uposlenici UIO već uveliko rade na pripremama, ovo je lijepo ispričana priča

Mnogo je više pitanja oko kojih se možemo dogovoriti, nego onih oko kojih se ne slažemo, rekao je Magazinović

Saša Magazinović: Bio predlagač. Fena

A. O.

15.6.2023

Na današnjoj sjednici delegati u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine su sa 123 glasa jednoglasno usvojili Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost kojim je ukinut PDV na doniranu hranu.

Jedan od predlagača Saša Magazinović (SDP), nakon uspjeha naglašava da je mnogo pitanja oko kojih se na isti način mogu okupiti.

- Mnogo je više pitanja oko kojih se možemo dogovoriti, nego onih oko kojih se ne slažemo. Samo su ova druga više u fokusu. Ovo je zaista jedna lijepo ispričana priča, a mnogo je pitanja oko kojih se na isti način možemo okupiti – izjavio je Magazinović tokom obraćanja medijima.

Dodao je kako današnje dopune zakona Bosnu i Hercegovinu svrstavaju u isti red sa zemljama poput Njemačke, Francuske, Belgije – gdje oni koji doniraju hranu ne moraju plaćati PDV.

- Do sada se u vrijednosti oko 130 miliona hrane godišnje bacalo, te praktično isplatnije bilo bacati hranu, nego je preusmjeriti onima koji su u potrebi – rekao je on.

Magazinović je naglasio kako uposlenici UIO već uveliko rade na pripremama.

Zakon će stupiti na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku BiH, a počet će se primjenjivati 60 dana nakon toga, jer je to vremenski rok u kojem UIO treba napraviti transparentan i jasna sistem koji ne bi dozvolio zloupotrebe izmjena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.