SARAJEVO

Počela dvodnevna konferencija "Opći izbori 2022. – Izazovi i naučene lekcije"

Fokus postizborne konferencije će biti na analizi kako su organizirani i provedeni Opći izbori u Bosni i Hercegovini u 2022. godini

Konferencija u Sarajevu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
S. S.

15.6.2023

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine uz finansijsku podršku Vijeća Evrope i Misije OSCE u Bosni i Hercegovini, a uz logističku podršku Udruženja izbornih zvaničnika u Bosni i Hercegovini (UIZBiH) organizira dvodnevnu postizbornu Konferenciju “Opći izbori 2022. – Izazovi i naučene lekcije” koja je počela danas u Sarajevu.

Svrha konferencije je pružiti priliku svim relevantnim sagovornicima izborne administracije za ocjenu njihovog rada tokom Općih izbora koji su održani u oktobru 2022. godine.

Fokus postizborne konferencije će biti na analizi kako su organizirani i provedeni Opći izbori u Bosni i Hercegovini u 2022. godini.

Više od 200 učesnika

Konferencija je okupila više od 200 učesnika - predstavnika općinskih / gradskih izbornih komisija iz 143 općine /grada u BiH, predstavnike zakonodavnih organa Bosne i Hercegovine, izborne stručnjake iz zemlje i inostranstva uključujući predstavnike Vijeća Evrope, OSCE BiH, OSCE/ODIHR, Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope, Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE), Delegacije Evropske unije, Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES), Ureda Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR), predstavnike nevladinog sektora u Bosni i Hercegovini i medija.

Tokom konferencije, pored ostalog, će biti predstavljena edicija “Izborno pravo u praksi – Opći izbori 2022.”, prezentirat će se nalazi monitoringa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini u pogledu odgovora krivičnopravnog sistema na slučajeve izborne prevare u vezi s Općim izborima u BiH u 2022. godini. Bit će predstavljene preporuke Završnog izvještaja ODIHR-ove izborne posmatračke misije za Opće izbore 2022. godine u BiH kao i preporuke Izvještaja o posmatranju Općih izbora u BiH 2022. godine posmatračke misije Parlametarne skupštine Vijeća Evrope. Drugog dana konferencije radit će se u grupama a svaka će imati različite teme i to: prijedlozi za izmjene izbornog zakonodavstva, prijedlozi za usvajanje paketa integriteta izbornog procesa (uvođenje novih tehnologija u izborni proces) i rješavanje izbornih sporova – prijedlozi za unapređenje.

Zaključci konferencije

Zaključci konferencije će se upravo formulirati na radnim grupama i objedinjeni će biti usvojeni kao završni dokument konferencije “Opći izbori 2022. – Izazovi i naučene lekcije”.

Na konferenciji će biti uručena i priznanja Centralne izborne komisije BiH članovima i uposlenicima izborne administracije za njihov dosadašnji angažman kao i angažman prilikom provedbe Općih izbora 2022. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.