PROTESTNA ŠETNJA

Mostarski muftija pozvao Kordića da uvaži Bošnjake, a gradonačelnik pozvao na razum i smirivanje tenzija

Nije dobro na ovakav način praviti u Mostaru ružnu tenziju između dvije nacionalne zajednice, kaže Kordić

Sa održanih protesta. M. Smajkić

Meliha Smajkic

16.6.2023

U Mostaru je danas održana nova protestna šetnja, u organizaciji Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) od trga Musala do lokaliteta nekadašnjeg Lakišića harema, na kojem su, kako su naveli, nastavljeni nezakoniti radovi na nastavku izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Mostar.

Podsjetimo, iz IZ-e Mostar već dvije decenije vode pravnu borbu za dobijanje dozvola za izgradnju Islamskog centra na vakufskoj zemlji, odnosno lokalitetu nekadašnjeg Lakišića harema, kojeg je svojevremeno oduzela austrougarska vlast za izgradnju željezničke pruge, a na kojem se gradi i zgrada HNK-a Mostar.

Danas se građanima pridružio mostarski muftija

Za razliku od prošlog mirnog protesta, danas je s građanima bio i mostarski muftija Salem ef. Dedović.

- Administrativno-pravna borba Islamske zajednice za lokalitet nekadašnjeg Lakišića harema u aktuelnom vremenu paradigma je borbe za povrat vakufske imovine, koja je kroz različite historijske epohe u Mostaru bila predmetom svih oblika uzurpacije i otuđivanja. Naše istrajavanje u zahtjevu za uvođenjem u posjed na Lakišića haremu i izgradnjom Islamskog centra na ovom lokalitetu sagledavamo i kao nacionalno bošnjačko pitanje u borbi za ostvarivanje jednakopravnosti Bošnjaka, čija se pozicija u proteklom periodu sve do danas nastojala marginalizirati i dovesti Bošnjake u podređeni položaj - kazao je ef. Dedović.

U isto vrijeme, nastavio je, "ova naša borba ovdje je građansko i civilizacijsko istrajavanje u borbi za jedinstveni multietnički Mostara i razbijanje politike koja dijeli Mostar na dva odjeljena nacionalna prostora".

- Pozivamo gradonačelnika Mostara, kao što nas je puno puta riječima uvjeravao da je gradonačelnik svih građana, svih naroda i svih ljudi, u ovom primjeru, na konkretnom slučaju, da to ispuni i pokaže i uvaži ove ljude i ovaj narod - naglasio je mostarski muftija.

Ružna tenzija između dvije nacionalne zajednice

A, u to vrijeme, dok je muftija pozivao gradonačelnika Mostara, Maria Kordića, on je održavao press konferenciju, upravo, povodom protesta u organizaciji MIZ-a. Rekao je da je kao gradonačelnik Mostara imao potrebu da pozove da razum.

- Smatram lično da nije dobro da se na ovakav način protestira i nije dobro na ovakav način praviti u Mostaru ružna tenzija između dvije nacionalne zajednice. Ne bih htio da ovo eskalira u pogrešnom smjeru - kazao je Kordić.

Naveo je i da ga žalosti činjenica da proteste organizira Islamska zajednica i "da se plemenita stvar, a smatram svaku kulturnu ustanovu bilo kojeg predznaka plemenitom, stavlja u loš kontekst, da se nekome nešto zabranjuje".

- Razumijem i politički kontekst ove cijele priče, međutim, nije ni vrijeme ni mjesto, niti je HNK Mostar ustanova preko koje se takva utakmica treba voditi. Osuđujem izjave poput „nećemo to mirno gledati“, to je huškačka retorika koja nije dobrodošla u Mostaru, u gradu koji dvije posljednje godine želi pronaći izlaz iz tih 90-ih ratnih, radikalnih retorika - rekao je mostarski gradonačelnik.

Naveo je da se već ranije pod znak pitanja stavljala dozvola za gradnju HNK Mostar i ona je više puta, od svih relevantnih institucija, preispitana.

- Čak je bila i predmet tužilaštva koje je vrlo jasno dalo svoj sud. Papiri i građevinska dozvola za izgradnju su apsolutno čisti i volio bih da su svi drugi dokumenti i svi drugi projekti koji su rađeni u Mostaru rađeni po tom principu, onda ne bi imali urbicid i problem s ilegalnom gradnjom - utvrdio je Kordić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.