MEĐUNARODNI DAN

Rajli i Menuti u Foči: Suočiti se sa zlodjelima iz prošlosti, pružiti podršku žrtvama i obilježiti mjesta stradanja

Danas, i svakog dana se sjećamo neizrecivih zločina počinjenih ovdje 90-tih godina, kazao je ambasador Velike Britanije u BiH Džulijan Rajli

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu. A. Bajramović

Alen Bajramovic

18.6.2023

U Foči je danas obilježen Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu, a pored predstavnika domaćih, državnih i entitetskih, institucija programu su prisustvovali i predstavnici brojnih međunarodnih organizacija. Predstavnici Misije UN-a, OSCE, ambasada SAD, Velike Britanije, Ukrajine i Irana, učestvovali su i u mirnoj šetnji od zloglasne sale „Partizan“ do mosta na Ćehotini, sa kojeg su u znak sjećanja na žrtve zločina u ovom gradu, u rijeku bacili ruže.

- Danas, i svakog dana se sjećamo neizrecivih zločina počinjenih ovdje 90-tih godina, uključujući i seksualne zločine počinjene protiv žena i djevojčica. Priča o Foči tek treba da bude ispričana, jer mnogi počinioci zločina nisu privedeni licu pravde, a preživjele žrtve se suočavaju sa stigmom. One moraju dobiti podršku koja im je prijeko potrebna, trebaju biti priznate, kako bi imale pristup pravima. Zajednice širom BiH se moraju suočiti sa zlodjelima iz prošlosti i razumjeti posljedice. Tešku prošlost možemo ostaviti iza sebe samo ako nam je svima ponuđena bolja budućnost“ – kazao je ambasador Velike Britanije u BiH Džulijan Rajli (Julian Reilly).

Otpravnica poslova ambasade SAD u BiH Debora Menuti (Deborah Mennuti) naglasila je da su SAD solidarne sa žrtavama silovanja u sportskoj sali Partizan i svim žrtvama silovanja u ratu u BiH.

Odavanje počasti žrtvama - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
- Izražavamo divljenje žrtvama koje su u ime istine i pravde odlučile da progovore o onome što su proživjele. Sjećamo se i onih koji nisu preživjeli i u mislima smo sa žrtvama u Ukrajini sada, koje proživljavaju seksualno nasilje u rukama ruskih trupa. Ova godišnjica je podsjetnik za sve nivoe vlasti u BiH da prihvate činjenice koje su se desile u ratu ovdje, da uče o tim činjenicama i traže pravdu istragama i procesuiranjem odgovornih. Također imaju dužnost da pruže podršku svim žrtvama, i preživjelima i porodicama onih koji nisu preživjeli. Da na odgovarajući način obilježe ovakva mjesta i da omoguće sjećanje i komemoraciju na sve žrtve – dodala je Menuti.
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.