POTRESNO OBRAĆANJE

Alen Muhić, dijete rođeno zbog rata: Mi smo djeca Bosne i Hercegovine, mi smo djeca ovog svijeta

Tokom snimanja dokumentarnog filma imao sam priliku da upoznam oba roditelja, biološkog oca i biološku majku, poručio je Muhić

Alen Muhić. A. Bajramović

Alen Bajramovic

18.6.2023

Moja borba je počela kada sam imao devet godina, kada sam saznao da sam usvojen, kazao je danas Alen Muhić, član Udruženja "Zaboravljena djeca rata". U emotivnom obraćanju tokom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu Alen je naglasio da je, umjesto oklopa žrtve, uzeo oklop borca, jer nije želio da bude žrtva, pronašao je snagu i rano progovorio o svojoj sudbini.

Njegova priča obišla svijet

Alen je dijete rođeno u ratu, začeto silovanjem, koje je upravo zbog Foče i rata u BiH, uvršteno među krivična djela protiv čovječnosti. Njegova priča, nakon što ga je tokom rata majka ostavila nakon porođaja, a brigu o njemu preuzeo uposlenik Ratne bolnice u Goraždu, obišla je cijeli svijet.

- Tokom snimanja dokumentarnog filma imao sam priliku da upoznam oba roditelja, biološkog oca i biološku majku. Svaku boru njenog lica i svaki tužan njen pogled osjećam svaki dan. U njoj živi još mnogo tuge i mnogo straha zbog onog što se desilo baš ovdje u Foči – kazao je Muhić.

Navodeći kako njegova majka nije jedina koja je preživjela ovu vrstu nasilja u ratu, Muhić je poručio da su heroine svuda oko nas, te poželio da se ono što su preživjele nikada i nikome ne ponovi.

- Naše majke još uvijek doživljavaju diskriminaciju. Naglašavam da mi, djeca rođena kao posljedica ratnih silovanja, doživljavamo isto, a svakim danom, svojim radom dokazujemo da mi nismo djeca neprijatelja. Mi smo djeca BiH, mi smo djeca ovog svijeta – istakao je Muhić.

Stigma i diskriminacija

Svakom djetetu, prema nacionalnim i međunarodnim zakonima, garantira se niz prava, ali su ona po riječima Alena Muhića poništena u slučaju djece rođene nakon ratnog, seksualnog nasilja.

- Djeca rođena zbog rata danas se suočavaju sa urušavanjem ljudskih prava, ne mogu ostvariti temeljna prava poput prava da budu zaštićeni od stigme i diskriminacije, pravo na potpuni identitet, nacionalnost, porodicu i inkluziju. Danas se djeca rođena zbog rata često gledaju kroz prizmu vojne strategije silovanja, što je zločin protiv čovječnosti, kao djeca druge etničke grupe i djeca neprijatelja. Ovakve predrasude nimalo nisu ugodne i oduzimaju osjećaj sigurnosti, s obzirom da je BiH ponovo žrtva etničkih tenzija koje su već jednom dovele do sukoba i zbog kojih smo rođeni mi. Politika koju mi živimo je politika koja donosi nove valove nasilja – kazao je Muhić.

Predstavnike vlasti u BiH pozvao je da izglasaju najbolji set prava za djecu rođenu zbog rata, navodeći da su upravo oni, djeca, najrelevantniji i najpouzdaniji partneri vlasti kako bi ovo pitanje riješila.

- Svjesni smo komplesnosti sistema i uloženih napora i postignutih rezultata, ali i zaborava i zanemarivanja. Kao dijete rođeno zbog rata u oči gledam ministra Adnana Delića. Ministre, na vašim institucionalnim leđima težak je teret, teške su priče. Naša Ajna iz Udruženja "Zaboravljena djeca rata" i naša Midheta iz Udruženja žrtava rata "Foča 92-95" neki dan su vam rekle da niste sami. Dužnost mi je ponoviti isto. Niste sami i pozivam vas da računate na nas, jer ovaj zakon hoće promjeniti neke živote, ovaj zakon će dati vjetar u leđima nama djeci, nama mladim ljudima ove države, ali ovaj zakon neka bude opomena za buduće generacije, da se nikad nikom ne ponovi. Ovo nije samo naš i problem naših majki. Mi smo istina ove države, regije, svijeta. Mi smo istina međunarodne zajednice. Mi smo progovorili. Vrijeme je da institucije i društvo prekinu šutnju o nama – poručio je Alen Muhić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.