DELEGAT U KLUBU BOŠNJAKA

Čengić: Nedopustivo je stranački aktivne ljude imenovati za sudije

Jasno je da je Marin Vukoja politički aktivna osoba koja je bila i na kandidatskim listama za DN PSBiH, kazao je Čengić

Čengić: Veliku odgovornost za ovu situaciju ima SDA. Facebook

Z. K.

19.6.2023

Delegat u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH Irfan Čengić kazao je kako o izboru sudije Ustavnog suda ima isti stav kao i prije izbora odnosno isti stav kaka su zastupali u prošlim mandatima.

Uvesti izmjene

- Nedopustivo je stranački aktivne ljude imenovati za sudije, posebno onih politika koje ne poštuju presude ustavnih sudova – rekao je Čengić.

Program SDP-a sa kojim smo izašli pred ljude na izbore je nedvosmislen. Sudovi moraju da budu zaštićeni od svih mogućih uticaja vlasti i politike na svoje odluke. Dosad je bila praksa da raniji politički funkcioneri bivaju birani u najviše sudske instance. 

SDP BiH ima namjeru uvesti izmjene zakonske regulative koje će onemogućiti licima koja su prethodno bila politički aktivna kandidovanje na pozicije u sudskoj vlasti.

Razumijem, ukoliko kolege iz SDP i Naše stranke u Predstavničkom domu smatraju da treba odstupiti od ranijih stavova koje smo zastupali ili od Programa SDP-a. Ali očekujem da imaju razumjevanja za stajalište onih koji ne žele odstupati od Programa i stavova koje smo ranije zastupali.

Molim ih samo da još jednom razmisle, jer ovo nije neko imenovanje na kratak period i u neku direktorsku fotelju. Ovo imenovanje je u jednoj od najvažnijih institucija na period duži od 20 godina, posljedice glasanja su dalekosežne.

Bio na listama

Jasno je da je Marin Vukoja politički aktivna osoba koja je bila i na kandidatskim listama za DN PSBiH, te da za njega otvoreno lobira jedna politička stranka kao da se radi o političkoj poziciji. Nije izgovor to što je SDA isto radila u prošlosti, jer valjda mi trebamo drugačije a ne samo biti njihova zamjena.

Čak sam siguran da je danas SDA u koaliciji sa HDZ-om da bi i oni glasali za Vukoju.

Veliku odgovornost za ovu situaciju ima SDA koja je u prošlom mandatu odugovlačila ovo imenovanje i na čelo parlamentarne komisije imenovala člana iz HDZ-a.

Tada sam u parlamentarnim diskusijama zajedno sa kolegama iz SDP-a bio veoma oštar, kao i kolegica Sabina Čudić dok je najbolje predviđanje procesa tada dao zastupnik Damir Arnaut koji je upozoravao na štetnost odugovlačenja od strane SDA.

Kao zamjena

Naime, prva naredna prilika će biti tek u decembru ili januaru, a tada će HDZ usloviti konstituisanje vlasti izborom kandidata kojeg oni preferiraju rekao je tada kolega Arnaut, ali izgleda da sada mi dolazimo kao zamjena za SDA koja treba HDZ-ovu preferenciju progurati.

Na kraju želim podsjetiti da Dom naroda PFBiH ne učestvuje u izboru ovog sudije, ali sam imao potrebu ukazati na program, naše ranije stavove i zamoliti kolege da razmisle. Na kraju dana svako od nas snosi odgovornost za poteze i glasanja – kazao je Čengić.

Čengić je jutros gostujući na BHRT-u kazao kako je izvjesno da, ukoliko načelnik Ibrahim Hadžibajrić bude opozvan, on bude izabran za novog načelnika Općine Stari Grad Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.