MESNICA "DVA BRATA"

Osnovni sud u Višegradu: Osumnjičeni za zarobljavanje policajaca pušteni na slobodu

Odlukom sudije za prethodni postupak svi su pušteni da se brane sa slobode

Mjesto gdje su bili zarobljeni policajci. Printscreen

H. J. I.

19.6.2023

Osnovni sud u Višegradu odbio je da odredi pritvor Vuli Arsiću, vlasniku klaonice i mesnice "Dva brata" u Rudom, njegovom sinu Mirku Arsiću, te radnicima Draganu Bjeliću i Ognjenu Novakoviću, osumnjičenima za zarobljavanje dvojice sudskih policajaca.

Pušteni da se brane sa slobode

Odlukom sudije za prethodni postupak svi su pušteni da se brane sa slobode. To je izazvalo ogorčenje kompletne sudske policije, ali i istražnih organa koji smatraju da sud mora da zaštiti službena lica, da se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali.

Umjesto pritvora, kao preventivna mjera Vuli Arsiću su izrečene mjere zabrane sastajanja i približavanja N.D., na udaljenosti od 50 metara.

Podsjećamo, sve je počelo u petak ujutro kada su sudski policajci P.P. i P.B. došli u krug firme kako bi, po naredbi Osnovnog suda u Višegradu", Vulu Arsića sproveli na zakazano ročište.

Prijetnje da će ih ubiti ili teško povrijediti

- Sudski policajci su službenim vozilom došli u dvorište firme "Dva brata" koje je ograđeno žicom, ali su spriječeni u službenoj radnji uz prijetnju da će ih ubiti ili teško povrijediti. Zatim su im protipravno oduzeli i ograničili slobodu kretanja, tako što je V.A. sudskim policajcima rekao da sad "neće nikud izaći". Po njegovom naređenju M.A. je zaključao ulaznu kapiju i ogradu priključio na naponsku mrežu - saopštilo je ranije OJT Istočno Sarajevo.

Dodaju da je vlasnik prijetio da će pustiti struju, ako sudski policajci krenu da izađu iz kruga njegovog preduzeća.

Pregovori trajali šest sati

- Nakon nekog vremena V.A. se udaljio sa lica mjesta u nepoznatom pravcu, dok su M.A., O.N. i D.B. nastavili sa ograničenjem slobode kretanja sudskim policajcima, jer nisu skinuli napojni kabal sa ograde i omogućili im da izađu iz dvorišta. Umjesto toga oglušili su se o zakonita narešenja da puste sudske policajce i zajednički su nastavili da im ograničavaju slobodu kretanja do dolaska jedinice Žandarmerije PU Foča koja je uz upotrebu sile oslobodila sudske policajce - navelo je Tužilaštvo.

Inače, policijski službenici PU Foča pokušali su pregovorima ubijediti osumnjičene da policajce puste iz dvorišta, što su oni odbijali. Pregovori su trajali šest sati i policija je na kraju "upala" u firmu, nakon što su električari isključili struju iz ograde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.