POSEBNA SJEDNICA

Crnadak: Djeluje kao da vladajuća koalicija jedan dan priznaje OHR, a drugi ne

Ne spori da se u "Službenom glasniku RS" duže vrijeme već ne objavljuju odluke visokog predstavnika

Posebne sjednice Narodne skupštine ima jednu tačku dnevnog reda. Fena

Z. K.

20.6.2023

Bh. entitet RS je na pragu usvajanja prijedloga izmjena Zakona o objavljivanju zakona i propisa, čijim bi usvajanjem zvanično prestala obaveza da akti visokog predstavnika ugledaju svjetlost dana u "Službenom glasniku", a cilj je, kako tvrde za "Glas", zaštita i prava i ljudi na određenim pozicijama.

Jedina tačka

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS po hitnom postupku je jedina tačka na dnevnom redu sedme posebne sjednice Narodne skupštine koja bi trebalo da počne sutra i to po okončanju ranije započetog redovnog zasjedanja.

Ovaj prijedlog dolazi u vrijeme kada se spekuliše da bi visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt), kojeg vladajuća koalicija u RS-u ne priznaje, mogao da interveniše i nametne nove izmjene Krivičnog zakona BiH koje bi predviđale krivično gonjenje za nepoštivanje odluka OHR-a.

To bi, poručuju iz Dodikovog SNSD-a, posebno opasno moglo biti zbog polemika u vezi s tim ko polaže pravo na državnu imovinu BiH, a tvrde i da su predložene izmjene Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa u skladu sa zaključcima NSRS o načinu ponašanja prema odlukama visokog predstavnika izvan nadležnosti koje ima, te Ustava BiH.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a Srđan Mazalica kaže da iz zakonskog okvira treba brisati odredbu koja propisuje obavezu objava i odluka iz sjedišta OHR-a.

Mazalica tvrdi da će do početka same sjednice stići i potrebna mišljenja Vlade RS na predložene izmjene.

- Predlagači akta su poslanici skupštinske većine i SDS-a, a mišljenje Vlade će biti sastavni dio prijedloga do početka sjednice - kazao je on.

Ne sporeći da se u "Službenom glasniku RS" duže vrijeme već ne objavljuju odluke visokog predstavnika, dodaje da postoji bojazan da će se naći, naprimjer, tužioci i sudija koji će priznavati Šmitove odluke i suditi u skladu s tim.

Dvije stvari

- Najavljena je izmjena Krivičnog zakona gdje će odgovarati svi oni koji ne poštuju odluke visokog predstavnika, a ne želimo da iko odgovara na taj način. Treba se obezbijediti, a prvo bi krivično trebalo da odgovara Šmit, jer nema ni mandat ni podršku, ali vjerovatno će neko poštovati i njegove odluke, kao što je Centralna izborna komisija već uradila - zaključio je on.

Igor Crnadak je kazao da će poslanici te stranke učestvovati u raspravi, dok će se sve drugo čuti na sjednici.

- Očekujemo da na početku predlagač razjasni dvije stvari. Prvo - zbog čega predlagač zakona nije Vlada Srpske, a drugo, koliko smo razumjeli, ideja predloženog zakona jeste da se dodatno onemogući provođenje nametnutih odluka OHR-a. Ipak, s druge strane, prije samo nekoliko dana imali smo sjednicu vlada RS i FBiH koja je direktno nametnuta od OHR-a. 

Moraju nam objasniti ove nelogičnosti, jer djeluje kao da vladajuća koalicija jedan dan priznaje OHR, a drugi ne - kazao je Crnadak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.